- |
Галерия (5)

Ретроспективна изложба

Софийска градска художествена галерия

Градската художествена галерия представя сценографа Нейко Нейков с голяма ретроспекция на негови проекти и макети на реализирани декори и сценографски решения за спектакли, както и театрални афиши от богатата му артистична дейност. Изложбата е посветена на 75-та годишнина на художника, който е работил в почти всички български театри, но избира родния си град за творческа равносметка.  

Нейко Нейков е роден на 27.10.1943 в Пловдив. Завършва специалност „Сценография“ при проф. Георги Каракашев и проф. Георги Иванов в Националната художествена академия в София през 1971.

Работил е като щатен сценограф в столичния Сатиричен театър, както и в театрите в Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Сливен, Централен куклен театър, София.

Работил е в творчески тандеми с най-големите български театрални режисьори - Слави Шкаров, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Любомир Дековски, Николай Ламбрев, Стоян Камбарев, Бина Харалампиева, Ивайло Христов, Димитър Стоянов - Нов, Гриша Островски, Кръстьо Мирски, Анастас Михайлов, Димитрина Гюрова и много други,  както и с режисьори от други страни, сред които Бранко Плеша.

Автор на повече от 150 сценографски решения на произведения от българската, руската и европейската драматургия.


Нейко Нейков е награждаван многократно, сред отличията му са

  • Наградата на СБХ „Пенчо Георгиев“ – 1979
  • Наградата на САБ за сценография – 1979 и 1984
  • Наградата „Аскеер“ – 2003 за сценография на проекта „Балканите четат Радичков“ с ръководител проф. Крикор Азарян
  • Номиниран е за „Аскеер“ – 2009 за сценография на пиесата „Любовникът“
  • Секретар на секция „Сценография“ към Съюза на българските художници 2008 – 2011