- | Извън СБХ
Галерия (3)

Живопис

Арт клуб & Галерия „Савов“
откриване: 3 октомври, 19:00 часа

Лекция на Дамян Попхристов: 3 октомври, 18:00 часа

Интересът на Антония Дуенде към използване на фрагменти от текстове, на символи и сакрални знаци в картините ѝ възниква през 2005, когато в държавната библиотека в Берлин открива копие на т.нар. плоча Башка, Хърватия (около 1100 година) с текстове на глаголица. Художничката започва да снема фротажи на ръчна китайска хартия и да ги дообработва многослойно с акварел – така създава цикъла „Глаголически следи“.

В следващ етап Антония Дуенде започва да добавя допълнителни кодови системи чрез рисунка и фротаж – като например нотни партитури, фрагменти от текстове на други азбуки (на кирилица, на латиница, на брахми и др.), на древни сакрални символи (изображения от богомилски стечки от Босна, символи от тракийски гробници, от неразчетения още Дискос от Фестос на остров Крит и др.),

инициирайки така в картините си диалог между различните култури.

По този начинтя се стреми да постави глаголическите писмени знаци и тези на кирилица, както и символния език на богомилите и траките в един глобален контекст чрез собствен художествен език – в цикъл „Сакрални преплитания“.

В последните си произведения на платно авторката представя портрети на градове, изградени от фротажи с имена на личности или на обитатели от различни етноси, допринесли за създаване на облика на тези градове – Пловдив, Созопол и др. А най-новите ѝ творби като циклите „Острови на словото“ или „Вавилонска кула“ са визуална метафора на стремежа на индивида към духовно израстване. В настоящата изложба са представени картини от циклите „Сакрални преплитания“, „Портрети на градове“, „Острови на словото“ и „Вавилонска кула“.


+++За автора

Антония Дуенде е завършила специалност „Живопис“ в Художествената академия в София през 1984. От 1990 до 1995 специализира „Изкуство в контекст“ във Висшия институт по изкуствата в Берлин със стипендия на фондация „Хайнрих Бьол“. Била е хоноруван преподавател в Университета по изкуства – Берлин, доцент по изобразително изкуство в образователната система „Фолксхохшуле“ в Берлин, както и ръководител на уъркшопи по изобразително изкуство в Германия, Франция, Тайланд, Полша, Испания, Беларус, България и Индия. Член е на СБХ и на Дружеството на Пловдивските художници, както и на международната Арт-фондация „Тейлър“ със седалище в Париж. Живее и работи в Берлин като художник на свободна практика. Осъществила е редица самостоятелни изложби в България, Германия, Австрия, Унгария, Хърватия, Франция, Италия, Испания, Р Северна Македония, Полша, Словакия, Индия, Перу, САЩ.


+++


Адрес

Арт клуб & Галерия „Савов“
ул. „Гладстон“ 68, Пловдив
Точната локация можете да видите

тук