- | СБХ, Шипка 6
Галерия (3)

Живопис, скулптура, графика

Откриване - 3 април, 18 ч.

Конкурсна изложба "Национален конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика" бе открита в София. Конкурсът е под патронажа на Министерство на културата

На 3 април 2014 г. в Съюза на българските художници в София официално бе открита регионалната изложба-конкурс от четвъртото издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”. Изложбата е под патронажа на Министерство на културата и се организира със съдействието на Съюза на българските художници. Съгласно регламента в конкурса участват художници от София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Професионално жури с председател проф. Чавдар Попов и членове: акад. Румен Скорчев, проф. Борис Гондов и Милко Божков, разгледаха произведенията на повече от 170 български художници от различни поколения.  Изложбата ще продължи до 30 април 2014 г. 

В раздела живопис наградата на Алианц България получава Мими Добрева за творбата „Градина от с. Ключ”

С номинации за участие в заключителната Национална изложба-конкурс са отличени:

Ангел Васев, Будин Матеев, Велико Маринчевски, Вихрони Попнеделев, Десислава Денева, Деян Янев, Димитър Петров, Дончо Захариев, Любен Генов, Мария Райчева, Николай Янакиев и Пламен Бонев. 

Награда за скулптура се присъжда на  Петър Илиев за творбата „Фиксиран код I”.

С номинация за скулптура са: Ангел Станев, Кирил Матеев, Павлин Радевски, Румен Панайотов, Цветослав Христов.

Награда за графика се присъжда на  Мария Духтева за творбата „Баланс”.

С номинация за графика са: Бранко Николов, Васил Колев, Димо Колибаров, Зоран Мише, Иван Нинов, Ивайло Мирчев, Онник Каранфилян, Тодор Овчаров, Христофор Кръстев.

„Национален конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. и представлява преглед на българското изобразително изкуство. С нея се предоставят нови възможности българските художници да покажат пред публика свои творби и да се стимулират техните творчески импулси. В конкурса няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки.  

Първите три издания на конкурса (2008-2012 г.) получиха изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития на страната. През 2013 г. стартира четвъртото издание на конкурса, което ще завърши през м. октомври 2014 с финална изложба на номинираните от регионалните конкурси.

Повече подробности за регламента на конкурса можете да намерите на сайта на Алианц България www.allianz.bg, както и в сайта www.sbhart.com и бюлетина на Съюза на българските художници.

Пожелаваме успех на всички участници в конкурсните изложби!