- | СБХ, Шипка 6
Галерия (4)

Националната изложба „Скулптура” се провежда периодично. Целта й е да обхване съвременните автори от различни поколения, които да представят разнопосочните тенденции в развитието на съвременната българската скулптура. Изложбата включва както малка пластика, така и голямоформатни творби на известни и млади наши творци. Произведения са изпратили художници от цялата страна, сред които доайени като Цено Ценов и много млади наши скулптори.

В тазгодишната изложба участват и автори, които не са членове на СБХ, като всеки представя до 3 творби без ограничение в жанра или техниката. Жури ще подбере произведенията, които ще бъдат експонирани на първия етаж на галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6 до края на годината.

По традиция в рамките на изложбата ще бъде представен и раздел „Медална скулптура“ – кураторски проект на ателието към Националната художествена академия, включващ работи на настоящи и бивши студенти. Селекцията е дело на доц. Емил Бачийски и проф. Богомил Николов. Зрителите ще имат възможността да видят както едни от най-успешните млади автори – Николета Иванова, Михаела Каменова, Венцислав Шишков, Надя Розева-Грийн и други, така и утвърдени имена като техните преподаватели доц. Бачийски и Мирена Златева. Проектът има за цел да покаже различните направления и стилове в областта на медалната скулптура.