Галерия (6)

Сценография

  • За изложбата

Софийската публика ще има възможността да види една уникална изложба, събрала най-добрите произведения на българските сценографи от последните години. Последното подобно събитие се е състояло през 2010 година и тогава е играло ролята на предварителна селекция на автори, които да вземат участие в Дванайсетото международно квадриенале на сценографията и театралното пространство, което се провежда от 1967 година насам в Прага, Чехия. Неговото следващо издание ще се открие догодина през месец юни и настоящата Национална изложба „Сценография” има отново подобна селективна функция.

Инициатори и организатори на събитието са секция „Сценография” към СБХ, които си поставят за цел чрез подобни национални изложби или кураторски проекти да запознават периодично публиката с новите тенденции и постижения в областта на театралната, оперна, оперетна, балетна и т.н. сценография. Изложби като тази биха повдигнали, макар и частично, задкулисната завеса на много любими постановки, за да разкрият пред зрителя как се случват нещата „в кухнята”, да покажат процеса на работа на сценографа и неговата същност като художник и творец.

 

  • „Национална награда за сценография на СБХ”

По време на изложбата ще бъде връчена Националната награда за сценография на СБХ. Подобни отличия са били давани през годините, но това от доста време вече е история. Ето защо секция „Сценография” предприема стъпките към учредяването на подобно отличие, което, за разлика от ИКАР-ите на Съюза на българските артисти и АСКЕЕР-ите, ще бъде давано от художници на колеги за техните художествени постижения. Този факт е от изключителна важност за професионалната гилдия, тъй като внася един баланс в оценяването на театралния продукт, който до момента е бил само обект на внимание само от страна на артистите, но не и на художниците.

Наградата бъде връчена на официална церемония по време на откриването на Национална изложба „Сценография” – 2014 и нейн носител е:

Мариета Голомехова