- | СБХ, Шипка 6
Галерия (3)

Заключителна изложба на номинираните

Изложбата е под патронажа на Министерство на културата и се организира със съдействието на Съюза на българските художници.

Във финалния конкурс участват общо 124 автори, номинирани от регионалните конкурсни изложби в Велико Търново, Бургас, Плевен, София, Пловдив и Варна. От представените 273 произведения жури в състав: Любен Генов – председател на СБХ, Слава Иванова – директор на „Квадрат 500“, проф. Станислав Памукчиев, Павел Койчев и Захари Каменов, определи тримата творци, които получиха големите награди на Алианц:

  • В раздел живопис – Веселин Начев с творбата „Посоки“
  • В раздел скулптура – Стефан Лютаков с творбата „Самозапалила се жена“
  • В раздел графика – Димитър Кулев с творбата „Натюрморт II“

На отличените трима автори бяха връчени уникални статуетки, специално изработени от световноизвестния скулптор Павел Койчев.

„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. По мнение на изявени представители на творческите среди този конкурс е един от малкото у нас, който прави пространен и обективен преглед на съвременното българско изобразително изкуство. Изключително демократичният регламент дава равни възможности на всички професионални художници от цялата страна. Техните творби се оценяват от компетентни журита, различни по състав за всяка от шестте представителни изложби. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки. 

Изложбата ще продължи до 29 октомври 2016 г.