- | СБХ, Шипка 6
Галерия (9)

Изложба на Росица Трендафилова

Галерия на СБХ, Шипка 6, ет. 4

21 юни – 8 юли 2013

Откриване – 21 юни, 18 ч.

Поводът за изложбата на Росица Трендафилова е 35 години творческа дейност – от завършването на художествената академия. Изложбата е ретроспективна и в този смисъл художничката смята, че тя няма да се повтори; освен това е убедена, че това е и последната й самостоятелна изложба. Но кой знае...

Най-ранната работа, показана в експозицията, е от 1979 г., от периода, когато Росица Трендафилова е силно повлияна от материалното наследство на древен Египет. В керамиката си тя интерпретира орнаментите на нагръдниците, част от облеклото на фараоните и висшестоящите.

Излизайки от тази тема, авторката се вдъхновява от творчеството на Виктор Вазарели. Ясните и експресивни, геометрични цветови комбинации тя изпълнява с възможностите на своя материал – в изложбата могат да се видят пана, резултат от търсенията на Росица Трендафилова в тази посока.

„През цялото това време съм работила и с порцелан, цветен порцелан. Впечатлявах се от различните изразни средства на порцелана, защото е много пластичен; исках да използвам това му качество.”

Следващото стъпало от творческата стълбица на Росица Трендафилова, идва с въодушевлението и от дантелите и амбициозното желание да направи порцеланова дантела. „Има си начин за това, хората са го измислили, но аз нямах тази информация, която имам сега и стигнах до технологията по собствен път.” Винаги при възникване на някакъв творчески проблем авторката е насърчавана и приятелски подкрепяна от Виолета Василчина. „След периода на дантелите изразните ми средства се пренасочиха в друга посока. През 1996 г. бях на пленера в Злакуса, Сърбия. Там се запознах с една първична технология - керамиката се печеше на открито, получаваше се едно опушване, което майсторите смятаха за дефект, но ние, художниците, харесахме...” И следващите 12 години Росица работи по тази опушена керамика.

Междувременно продължава с опити върху порцелана. „На една японска изложба в София силно ме впечатли произведение на Араки Такако - книга от порцелан с фини пластове. Започнах да работя по това фино напластяване и стана така, че след търсения и експерименти достигнах до съчетаването с опушената, по-груба керамика... И тук може да се каже че минаха 12 години.” На този етап Росица Трендафилова усеща, че е достигнала характерността в своята работа, това, с което е разпознаваема. Следват сериите „камъни”, които са продължение на същата линия. „Вдъхнови ме малко морско камъче, пазя го, с един шуплест прорез от мидени черупки... Природата е най-големият учител.”

 

Росица Трендафилова

Творческа биография

1978 – завършва НХА, специалност „Силикатни форми”

1987 – самостоятелна изложба в София

1989 – член на СБХ

1978 – 2012 – участва във всички специализирани изложби керамика

2000 самостоятелни изложби в галерия Ирида – София, Балабановата къща – Пловдив, галерия „Масларски” – Самоков

 

Международни изяви (извадка)

1989 – 46-ти конкурс по керамика, Фаенца, Италия

1997 – Колективна изложба керамика, Белград; 5-то международно триенале на малката керамика, Загреб

1998 – 4-то международно триенале на керамиката Кайро

2008 – Биенале на керамиката Превел-Тюфе, Франция

 

Международни и национални награди

1993 - Награда на СБХ , изложба „Св. Спиридон”, София

1996 – Награда на фондация ПИБ, изложба „Св. Спиридон”, София

1997 - Награда на СБХ , изложба „Св. Спиридон”, София

1997 – „Биеловарски приз” – 5-то международно триенале на малката керамика, Загреб

2001 – Специализация в Сите де-з-ар, Париж

2007 – Награда за оригинални форми на Спиридонова изложба от „Николсен