- |

Графика и живопис на Цанко Панов

Цанко Панов  (1950 – 2003) е един от малкото български художници, които систематично и задълбочено експериментират в областта на графиката и живописта, използвайки музиката за предизвикване на перцептивни преживявания. 

Архивът му е респектиращ с качеството и количеството си. Съдържанието му доказва неуморната и широкомащабна изследователска дейност върху връзките между звук и цвят, обхваща проучванията му на отношенията „музикален тон – цветен тон“, „музикална композиция – визуална композиция“ върху партитури от източноправославната музика, през джазови композиции до любимите му Вивалди, Бетовен, Стравински. И не само…

Камерната експозиция в галерия-книжарница „София прес" не може да обхване огромния мащаб на неговите търсения. Затова пък маркира важни теми, формално разделени на графична, живописна и документална част.

Изящността, финесът и меланхолията

са характерни за графичните и живописни интерпретации на музикалните произведения като „Четирите годишни времена“, „Геометрия на звука“, „Упражнение по музика“ или просто „Музика“. Композициите (колажи и живопис) доразвиват и уплътняват визуализациите му и елегантно отразяват стремежа му към чистота и смисъл.

Особен интерес предизвиква непоказваната досега живописна композиция, вероятно правена около творческата му командировка в Париж (1994). За публиката ще бъде интересно да види и малка част от подготвителни скици и рисунки, в които авторът маркира „прелитащи“ идеи, фиксира цветове или записва важни цитати. Изложбата „Музикални видения“ е приятелски поклон пред паметта на Цанко Панов и е реализирана с любовта и съдействието на близките му и семейството.

Олимпия Николова-Даниел

***
Цанко Панов е роден в София през 1950. През 1976. завършва ДУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в класа по живопис на Янаки Манасиев в град Велико Търново. През годините работи като преподавател по рисуване (в село Езерче, в град Котел и в София – в Частна академия „Жул Паскин“), като уредник в редакцията на вестник „Стършел“ и като уредник-фондохранител в Националната галерия и къща-музей „Борис и Славка Деневи“.
 
 
Награди
1988 Награда за живопис – Варна
1995 Есенен салон – София
1997 „Златна есен“ – София
1998 Международно триенале на графиката – София

Участва в множество съвместни и общи изложби в България и чужбина. Осъществил е над 20 самостоятелни изложби. Негови творби са част от колекциите на НГ, СГХГ, ХГ – Пловдив, ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол, ХГ „Вл. Димитров-Майстора“ – Кюстендил, ХГ „Ст. Доспевски“ – Пазарджик, ХГ – Добрич, ГХГ  „Борис Георгиев“ – Варна, ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, ХГ „Никола Маринов“ – Търговище, ХГ „Петко Задгорски“ – Бургас, ХГ – Смолян, музея в град Трявна, както и от частни колекции в България, Франция, Германия, Великобритания, Нидерландия, САЩ.