- | Извън СБХ
Галерия (6)

Живопис и скулптура

ГХГ „Дечко Стоев“ – Поморие
откриване: 3 август (сряда) 2022, 19:00 часа

Зад заглавието МОРЕ … ЗЕМЯ / MARE … TERRA стои идея за изложба с автори, които живеят и работят на крайбрежието, и автори от вътрешността на страната, без да се търси съпоставяне или други формални признаци между тях. Това са художници, отдавна доказали своя професионализъм и високи художествени постижения в редица изложби и конкурси, имената им присъстват в най-значимите прояви на съвременното изкуство. Още със самото заглавие се търсят

внушения и основополагащи за развитието на човечеството предпоставки

– морето като начин на свързване на отделни елементи и в същото време техен обединител, като стремеж за преодоляване, като стимул за откриване на нови светове и възможности; земята като място на развитие на човека с всички негови въжделения, радости, тегоби и безкрайно прераждане. Тези два елемента стоят в основата на безброй произведения на световното изкуство от дълбока древност до съвременни изяви. Претворени директно или индиректно, те определят отношения към околния свят, подсказват пътища и тенденции за развитие, вдъхват увереност в непреходността на фундаментални принципи и теории.

Изложбата има за цел да привлече и обедини различни гледни точки, пластични решения, концепции, похвати в областта на визуалните изкуства. Всеки автор ще представи едно или две голямоформатни произведения, създадени през последните една-две години или специално направени за изложбата. Сюжетите и темите  са свободни и изследват авторските търсения в съвременното изкуство.

Представянето на изложбата в Градската художествена галерия на Поморие не е случайно. От една страна, то е свързано непосредствено със самото заглавие. От друга, утвърденото мнение в художествените среди, че ГХГ „Дечко Стоев“ е една от най-добрите съвременни галерии и нейното пространство чудесно би представило произведенията, а в същото време реномето и авторитета на подбраните автори би допълнил високото ниво на галерията. Впоследствие тази изложба би могло да гостува на други галерии от името на ГХГ „Дечко Стоев“ – Поморие. 

Представянето на проекта в галерията в Поморие дава възможност на местната публика и гостите на града да се срещнат с една интересна експозиция, представяща българско съвременно изкуство.

+++

Участници

Станислав Памукчиев, Красимир Русев, Иван Велчев – Йово, Милчо Талев, Симеон Шивачев, Иво Бистрички, Любен Генов, Емил Бачийски.

+++

Точната локация на ГХГ „Дечко Стоев“ можете да видите

тук