- | СБХ, Шипка 6
Галерия (6)

Изложба живопис на Чавдар Петров

  • За изложбата

В своята юбилейна изложба Чавдар Петров представя пред софийската публика представителна селекция от най-доброто от неговото творчество. В експозицията ще бъдат показани както последни творби, така и произведения от най-ранните години на творческия му път.

Зрителите ще имат възможността да се насладят на неподражаемия, декоративен стил на видинския художник, който винаги черпи вдъхновение от родното си място – град Видин, Дунава, речните брегове, водните обитатели и ги претворява в картини, със специфичен изобразителен подход на стилизиране на обектите до степен на декоративност. Чавдар Петров притежава смелостта и умението да превръща заобикалящото го в нещо ново и различно, от което, от една страна да лъха усещането за модерност, а от друга – да не се губи връзката с традициите. 

  • За автора

Чавдар Петров е роден на 14 октомври 1955 г. в с. Екзарх Йосиф, Русенски окръг. Завършва художествената гимназия в гр. Казанлък през 1974 г. През 1980 г. завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис“. Член е на СБХ от 1985 г. Художникът живее и работи във Видин.

Има над 20 самостоятелни изложби, някои от които в галерия „Раковски” 108 в София (1985 г.), галерия „Руски” 6 в София (1987 г.), ХГ „Никола Петров” във Видин (1993 г.), галерия „Арт 36” в София (шест самостоятелни изложби), галерия „Райко Алексиев в София (1995 и 2000 г.), Балабановата къща в Пловдив (1996 г.), „Cite des arts” в Париж (2005 г.), юбилейна изложба в ХГ „Никола Петров” във Видин (2007 г.) и други. Има и участия в колективни изложби в България (Българската живопис след 1989 г., Салон на изкуствата НДК 2002 г.; изложба при откриването на Музея на съвременното изкуство в София, 2011 г.) и в чужбина (Сърбия и Черна гора, Румъния, Русия, Украйна, Чехия, Германия, Франция, Австрия и Южна Корея). През 1995 г. пребивава в ателиетата на “Cite des arts” в Париж.

Някои от наградите на художника Чавдар Петров са II-ра награда за живопис „Човекът и трудът”, Габрово 1985 г.; II-ра награда за живопис – Международно биенале на хумора и сатирата, 1994 г.; награда за живопис от СБХ, София, 1995 г.; награда за живопис гр. Решица, Румъния, 1998 г.; награда за живопис на община Бургас „Приятели на морето”, 2010 г.

Негови творби са притежание на НХГ и почти всички галерии в България, както и на частни колекции у нас и в чужбина (Румъния, Сърбия, Украйна, Франция, Германия, Чехия, Австрия, Белгия, САЩ, Великобритания, колекция „Петер Людвиг”.