- |
Галерия (4)

Живопис

Проф. Иван Маразов, който познава не само творчеството на Красимира Михайлова, но и самата нея от дзълги години, неведнъж е анализирал творческите й изяви. За предходната нейна изложба на „Шипка“ 6 през 2018 той пише: 

„И като поет, и като живописец Красимира Михайлова търси диалог със себе си. Това е предимството на твореца – той може да материализира душевния си свят в думи или образи и по този начин да го сподели с другите.“ 

В изложбата „Многоликият пейзаж“, която се открива на 8 март 2022 в галерия „Райко Алексиев“, той определя четири основни насоки в живописта на художничката:                                                

 

„...В общи линии

изложбата следва четири основни насоки в живописта на Краси

(Крисимира Михайлова, бел. ред.), отразяващи четири гледни точки към света.

 

Едната се състои в опит да се пресъздаде пейзажът като материя – плътните мазки на четката не описват, а творят терена, небето, водата. Тази повишена сетивност на живописната материя активно съдейства за засилване на възприятието независимо от сравнително по-голямата близост на обекта.

 

Втората линия, която сякаш отрича предишния подход, е в превръщането на природния мотив в картинна структура. За целта са използвани живописни средства като стилизация на формите и декоративност на цвета.

 

В платната от третата насока срещаме засилена интензивност на колорита при висока плътност на цветовите петна, маркиращи формите на пейзажа.

 

И най-после трябва специално да отделим картините от експресионистичен тип, в които формите се разчупват или разливат, а колоритът не описва мотива, а активизира възприятието от него... “

 

+ + + 

Красимира Михайлова е родена във Варна.                  

Дипломира се в Националната художествена академия в София със специалност графика при проф. Евтим Томов и проф. Веселин Стайков.

Началото на професионалната й кариера е свързано с модата. Модел е към списание ,,Лада” и Центъра за нови стоки и мода, а по-късно е художник-дизайнер на облекла.                        

От 70-те години на XX век се посвещава на илюстрацията и художественото оформление на книги и учебници. Работи в издателствата ,,Народна просвета” и ,,Проблемна група по образованието при БАН и МНП”, известна с експерименталното обучение на деца под ръководството на акад. Благовест Сендов.                

От 1987 до 2002 е художник-редактор в Университетското издателство ,,Св. Климент Охридски”. Сътрудничи на различни издателства и на периодичния печат.            

Автор е на илюстрациите и художественото оформление на много учебници, книги и печатни материали.

От 1990-те години работи активно в областта на живописта. Има самостоятелни изложби и участия в общи, национални и групови изложби у нас и в чужбина.              

Особено интересен факт е, че художничката има общи родословни корени с рода на Доспейците – основоположници на Самоковската живописна школа, чиито най-известни представители са Захарий Зограф, Димитър Зограф и Станислав Доспевски.

Член е на СБХ от 1982. Живее и работи в София.