- | Извън СБХ
Галерия (7)

живопис

галерия „Стубел“
откриване: 13 ноември, понеделник, 18:00 часа

За трети път през последните осем години галерия „Стубел“ представя Мими Добрева. Изложбата СУРОВО/RAW ще бъде открита на 13 ноември 2023.

Мими Добрева за изложбата си:

Намирам в пейзажа, в нашия пейзаж, естественост, пищност, необузданост, първичност. Навсякъде около нас растителността е неконтролируема и устойчиво пълзяща, избуяваща, изпълваща. През годините тази гледка не спира да ме провокира.

Сякаш се отъждествявам с дивашкото, мощно, сурово присъствие на природата.

Пленява ме първичността на нейната неподправеност, на силния й порив да оцелява, да избуява и превзема. Винаги съм се стремяла да нарисувам същината, енергията, да открия тайнството в пейзажа, в хаоса на растежа да уловя специфичната подреденост, логиката на взаимодействие в неудържимостта на природата, първичното й очарование.

Да видя и нарисувам нашия пейзаж такъв, какъвто е – див и неподправен. Едно такова място – лонгозната гора при Кривина ме плени, почувствах близост с него – откровение, простота и магия. Другото място – градината на Диди, е донякъде контрапункт на гората, но и не съвсем – човешкият стремеж да подрежда нещата и да създава свой собствен пейзаж е видим, но необуздаността на дивата природа, нейната мощ, не пропуска категорично да се намеси.

+++


За автора:

Мими Добрева е родена през 1953 в Попово. Завършва НХА през 1977 в класа на проф. Добри Добрев. От 1982 до днес има над 20 самостоятелни изложби, както и участия в множество колективни в България, Германия, Унгария, Хърватска.
Носител е на редица награди, сред които Награда за живопис на ОХИ Кюстендил (1993), Награда за живопис в „Салон 2011“, София и Наградата за живопис в регионалния конкурс на Алианц България, София (2014).
Нейни творби са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, градските галерии в Габрово, Смолян, Пазарджик, Добрич, Кюстендил, както и в множество частни колекции в България, Великобритания, Белгия, Унгария, САЩ и Япония.

+++

Адрес

галерия „Стубел“, София
ул. „Коста Лулчев“ 2В
Точната локация можете да видите

тук

+++

+++

фотограф: Ани Петрова