- | Извън СБХ
Галерия (6)

галерия „Ларго“, Варна

откриване: 25 април, 18:30 часа

В изложбата „Забравени пейзажи“ Милчо Талев представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна.


+++

Иван Маразов за творчеството на Милчо Талев:

„При Милчо Талев живописната амалгама не се „излива“, а се гради. Затова и композицията на картината винаги е строга, да не кажа сурова. Но геометричната логика в организацията на платното не нарушава усещането за органичен пулс в ритъма на цветовите петна форми. Никак не е лесно да се постигне този ефект на вътрешно противопоставяне между рационалното и чувственото, между закономерното и случайното. Борбата между тези опозиции извиква образи, създава фабула, което придава качеството фигуралност на тези иначе нефигурални картини.“

проф. д-р Иван Маразов

Милчо Талев / цикъл „Силуети“ / Наброски

В изложбата са включени абстрактни пейзажи, създадени с изчистена, мека, пастелна палитра. Темите гравитират около заобикалящите ни пространства, около средата, в която съществуваме. Тази среда, физически зрима и пластична, в същия момент е ефирна, витаеща, неуловима. Пейзажите, които ще открием в картините на Талев, са само на пръв поглед пейзажи. Всъщност

това са състояния – на покой, на забрава, на носталгия, на съзерцание,

на вглъбяване в себе си. Това е може би най-характерното за картините на бургаския художник, че те са като откровение, една история, разказана шепнешком – историята на пейзажите, забравени някъде в тайните кътчета на нашите души.

+++

За автора

Милчо Талев е роден през 1958. Завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Графика“ при проф. Иван Маринов. Участва в много национални и международни изложби и е носител на отличия и награди от тях. Участва в представителни изложби на съвременно българско изкуство – Лисабон, Брюксел (Европейски парламент), Берн, Гданск и др. Има над 50 самостоятелни изложби, повечето от тях в Швейцария, Чехия, Германия, Италия. Някои от неговите картини се намират в Националната галерия – София, в градските художествени галерии в Плевен, Смолян, Разград, Търговище, Бургас, както и в галерии и частни колекции в Швеция, Холандия, Германия, Португалия, Гърция, Австрия, Швейцария, Англия, Франция, САЩ, Израел и др. Милчо Талев е директор на Градската художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие и председател на народно читалище „Просвета 1888“.

Нели Вълчева, пресинформация от галерията


Адрес

галерия Ларго
Варна, ул. „Хан Крум“ 8
Точната локация може да видите

тук