- | СБХ, Шипка 6

Юбилейна изложба живопис

  • За изложбата

Настоящата изложба се организира по случай 90-годишнината на авторката и представя произведения от различни периоди на нейното творчество. Зрителите ще имат възможността да видят над 60 творби, както добре познати, така и напълно неизвестни картини от 50-те години на ХХ век.

Тя е сред първите жени художнички у нас, които се насочват към индустриалния пейзаж. Предприема обиколка на заводите у нас и създава серия от творби, които впечатляват с простота и монолитността си. Аксиния Джурова, куратор на изложбата, разказва в своя текст към нея: „Така нейните индустриални пейзажи загърбиха романтизма на порутените стари фабрики, извадиха човека и природата от новата среда, характерна с монументалност и чистота на заводските обеми, за да достигнат най-изчистените си форми (след нея това бе характерно за Петър Дочев). Години наред Мария Столарова обикаляше строителните площадки, живееше и работеше там, упорито отстоявайки своята естетика и приоритетна за 60-те и 70-те години избрана от нея тематика“.

Впечатляват и нейните натюрморти и портрети, които зрителите също ще имат възможността да видят в изложбата. Натюрмортите й се отличават с изчистена композиция и рисунка, богата цветова гама, стилизация и свидетелстват за нейния вроден усет към красивото и естетиката. „И това тя успя да постигне поради вродения си усет за естетика и изящество, което й помогна да превърне обичайните предмети от ширпотребата в естетически обект, натоварвайки ги с иреалност, която само богатото въображение на художника може да улови и превърне в траен художествен продукт“ – обяснява Аксиния Джурова.

   

  • За автора

Мария Столарова е родена на 1 октомври 1925 във Варна.

Завършва „Живопис“ в Художествената академия през 1949 година в класа на проф. Дечко Узунов. Член е на СБХ от 1950 година, секция „Живопис“.

След дипломирането си работи като художествен редактор във вестник „Септемврийче“ и издателство „Народна просвета“. От 1962 до 1964 работи към Творческия фонд на СБХ като ръководител на ателие „Бижутерия“, а от 1970 до 1973 – в ЦНСМ към Министерство на леката промишленост. Била е член на художествения съвет при „Балкантурист“ и други учреждения за производство на бижута. Била е член и на Управителния съвет на СБХ.

Има зад гърба си над 30 самостоятелни изложби и десетки участия в наши експозиции в чужбина – Лондон, Берлин, Рим,  Будапеща, Прага и други.

Носител на орден „Кирил и Методий“ I и II степен и е удостоена със звание „Заслужил художник“.

Нейни творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, много галерии в страната, както и частни колекционери у нас и в чужбина.