- | СБХ, Шипка 6, 1 C
Галерия (39)

Живопис

вернисаж: 15 февруари, четвъртък, 16:00 – 19:00 часа

Мария Ева-Яна Бичакджиян представя в изложбата си повече от 30 картини: абстрактна и фигуративна маслена живопис и портрети, изпълнени със смесена техника.

В творчеството на Мария Бичакджиян се открояват периоди на ясни предпочитания към определена палитра. Докато в предходната си изложба тя показва платна в приглушени, почти монохромни цветове, в последните си творби експресивният ѝ почерк е засилен от ярки основни цветове. С особена сила присъства жълтият цвят. Тя си обяснява този неочакван и за нея уклон с недостатъчната естествена светлина в нейното ателие.

Мария работи на свободна практика. От 10 години живее с нелечимо заболяване. Това обстоятелство променя начина ѝ на живот, възприятията ѝ и претворяването им в изкуство. Именно в началото на този период картините ѝ се променят към монохромни, черно-бели. С времето обаче цветовете пробиват тъмнината и се връщат върху платното. В развитието си

изкуството ѝ се движи към абстрактен експресионизъм

и творбите в изложбата показват този етап. „Това съм аз“, казва авторката.

През 2021 Мария Бичакжиян се класира в конкурса на СБХ за творческа резиденция в Сите де-з-ар, Париж, за която кандидатства няколко поредни години. Но точно преди да замине здравословното ѝ състояние не позволява да осъществи тази своя мечта.


+++

За автора

Мария Ева-Яна Бичакджиян е родена през 1973 в Париж. През 1998 завършва живопис в Художествената академия в София, при проф. Андрей Даниел. От 2007 е член на СБХ. Представяла е самостоятелни изложби в галерия-книжарница „София прес“ (2012), Френския културен институт в София (2009). Има участия в изложба на художници с ментални проблеми в галерия „Алтер его“, също в галерия „ВедАрт“, галерия/зала „България“ (2020), „Сезони (1999). Участва в групови и тематични изложби живопис на СБХ, СГХГ и др.. Излага творбите си в частни галерии в София.

+++

фотограф (откриване): Виолета Апостола – Лети

фотограф (интериори и творби): Елена Спасова