- | СБХ, Шипка 6
Галерия (4)

СОФИЙСКИТЕ ЛОКВИ - ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ИЗЛОЖБА

От 24 септември до 10 октомври  в галерията на ул. „Шипка” 6 беше представена изложбата на Марианжела Анастасова „Софийски локви”. Последната самостоятелна изява на художничката на ул. „Шипка” 6 бе преди повече от десет години. Междувременно тя направи и други изложби: в София – във Френския институт, в галериите „Викинг” и „Кадинови”; в Париж; Едеса; Рабат; Делфт и Обенро.
От известно време Марианжела Анастасова  разработва темата за магическата сила на водата. Познавам различните етапи на идеята, в която основни акценти в работите са водата, локвите, морето. Започна с изложбата, наречена „Знаци, сенки, ехо”, представена преди три години в Криптата. Последваха я работите, с които участва в едно от изданията на  „10х5х3”, после в кураторския проект „Мъжкото тяло”, в изложбата на секция „Живопис” „Реалност/Фикция” и в самостоятелното й представяне  на „Аполония” в началото на септември т.г. Тези нейни изяви бяха обединени не само тематично, но и пластически. Марианжела Анастасова  е сред  авторите, които работят успешно в различни медии – живопис, графика, колаж, инсталация, видеоарт, мултимедия и използва различни материали и техники в своите творби – от традиционните живописни и графични, през батика до дигиталните технологии.


Изложбата „Софийски локви” е класическа инсталация. Съставена е от разнородни елементи  -  работи на художничката,  в които са използвани оригинални смесени техники на колаж и акрилни бои върху сребърно фолио и катранена мушама за покриви, както и живопис, фотография, видео, звук. Особена роля в тази инсталация играе пространството – не само пространството на залата, но и на самите творби – съчетание на различни изкуства, чиито граници се размиват и взаимопроникват с лекота.


Не по-малко значение за цялостното въздействие на инсталацията имат и другите автори, сформирали „приятелския кръг” на художничката. Отворена към различен тип взаимодействие между колеги, в проекта си Марианжела Анастасова бе поканила за участие децата от Англо-американското училище, на които преподава рисуване, две авторки, наскоро завършили керамика в Художествената академия - София Христозова и Марта Димитрова, живописеца Любен Генов и живеещия в България канадски фотограф Анди Ланг. Всеки от тях допринесе за обогатяването на изложбата с представената работа и със специфичния си стил: децата - с „калните” стъпки-знаци, водещи по стъпалата на „Шипка” 6 към залата на ІІІ етаж, София Христозова и Марта Димитрова с приковаващата вниманието изящна пластика, поставена на пода и окачена на тавана, която играе с пространството и окото на зрителя; Любен Генов - с диалога между текстурите и цветовете в своята метафора на водата и Анди Ланг – със серията си черно-бели фотографии. Така бе създадено истинското обкръжение на идеята за софийските локви.
Една от най-важните черти в работите на Марианжела Анастасова е, че колкото и разнообразни техники и материали да използва и да постига определена пластическа сила, колкото и да подчертава значението на материалността и на пространствените предмети, нейната сила е в това, че отправя послания. За нея софийските локви не са досадна подробност от ежедневието; не са и нещо, на което сме се радвали само в годините на щастливото си детство, което е загубило своето вълшебство. За Марианж локвите на София са нещо различно – малки частици вода, пълни със светлина, в които понякога се отразяват облаците, а друг път - душите ни. Заслужаваше си дълго да се вглеждаме в локвите от изложбата, след нея истинските навън изглеждат различно.

Румяна Константинова