- | СБХ, Шипка 6, 2 A
Галерия (53)

Една ретроспекция

Изложбата ще бъде отворена извънредно в неделя:
17 март, от 11:00 до 19:00 часа
24 март, от 11:00 до 18:00 часа

Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (23.12.1923 – 3.01.2023), художник със забележителна диря в българското изкуство. Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, той е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори. Признат за

един от създателите на модерното течение в българската илюстрация

от 60-те години на ХХ век, Любен Зидаров е и един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957). В богатата му творческа биография присъстват стотици класически произведения от световната и българската литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, приказките на Е.Т.А. Хофман и Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, на Пейо Яворов, Николай Райнов, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

+++

Филми в изложбата

В изложбата постоянно се прожектират:

 • Документален филм „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“ (2014)
  Сценарий: Мария Николова, Антон Стайков
  Режисьор: Мария Николова
  Оператор: Войчех Тодоров
  Продуценти: ГЕКОН – Сотир Гелев, Пенко Гелев
 • Интервю с Любен Зидаров – продукция на Bureau Artrecord, 2016, Част от проекта „Визуални хроники“ на СГХГ.
 • Статична проекция „Приказният свят на Любен Зидаров“, създаден от MP-STUDIO за фасадата на Народния театър в рамките на фестивала на светлините LUNAR, май 2023.


+++

За автора

Любен Зидаров е една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Един от най-популярните илюстратори сред няколко поколения български читатели, признат за най-възрастния действащ илюстратор в света, продължил активната си творческа дейност до последно. През 2022 в галерия „Академия“ беше неговата голяма ретроспективна изложба, последната. Тогава той получи званието почетен доктор на Художествената академия и произнесе знаменателна реч.
Той започва да рисува илюстрации още като дете и още в студентските години илюстрацията се превръща в основното му творчество и остава през целия му живот като художник. Определян е като един от създателите на модерното направление в българската илюстрация. През 1948 завършва живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров. Започва да участва активно с илюстрации в детско-юношеските издания тогава. От 1966 до 1970 е главен художник на издателство „Народна младеж“.
Носител е на национални и международни награди. Само след 2000 година той получава: Голямата награда на Столична община (2014), „Златен век“ на Министерство на културата (2016); бил е номиниран по два пъти за Международната Андерсенова награда и за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“; художник на брандинга на Фестивала за късометражно кино (2022). Зидаров е сред художниците, включени в изданието „Сто световни илюстратори“ на американския критик Ленард Маркъс.
Любен Зидаров е участвал активно в организационния живот на Съюза на художниците. Между 1977 и 1988 е председател на Творческия фонд, а от 1996 до 1999 е председател на СБХ.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата.

+++


За изложбата на Любен Зидаров „Обратна хармония“ (2018) можете да прочетете в е-бюлетин

тук

+++

+++

фотограф (интериори и творби): Елена Спасова

фотограф (откриване): Виолета Апостола – Лети