- | София прес
Галерия (6)

Проучване на яйчната темперна техника и възможностите ѝ за реализация в съвременната живопис

откриване: 15 януари, понеделник, 18:00 часа

Изложбата представя произведения на участниците в пленер „Към извора“ в село Момчиловци. Целта на е възраждане на иконописната яйчна темперна техника, като бъде приложена в създаването на съвременни произведения на изкуството. Ръководител на проекта е доц. д-р Атанас Атанасов, преподавател по рисуване в Националната художествена академия и ръководител на катедра „Рисуване“.

Участници в пленера са студенти от специалностите „Живопис“, „Стенопис“ и „Графика“ в НХА – София и Филиал Бургас: Симона Йорданова, Александра Николова, Лиляна Александрова, Ралица Вацева, Светослав Нинов, Филип Филипов, Ханко Седефчев, Дарко Седефчев, Евтим Войнов, Костадин Радичев,и докторантът Деян Янев. 

Известно е, че село Момчиловци е било средище на дърворезбари, иконописци, стенописци и каменоделци. Тяхното майсторство е оставило своя отпечатък в църквата, камбанарията и многобройните параклиси. Срещата на младите артисти с това творчество обогати познанията им и им даде възможност

да приложат старите технологии в съвременното изкуство.

Неслучайно селото е наричано Родопското Търново. В Момчиловци големият художник Иван Мърквичка създава картината си „Сватба в Момчиловци“.

от пленера


Под ръководството на доц. Атанасов по време на пленера бяха извършени демонстрации, които онагледяват цялостния процес – от подготовка на дъската (залепване на платно, грундиране с кредов грунд, приготовление на яйчна емулсия с пигменти), последователността на нанасяне на боите, до позлатата и лакирането на завършеното произведение.

Ханко Седефчев / от пленера+++

Проектът „Към извора“ се финансира по Програмата за научната и художественотворческата дейност на НХА за 2023.