- | София прес

Изложба на Дорит Фелдман

Посолство на Израел в София, съвместно с Галерия-книжарница „София прес“ и Съюз на българските художниците, представят израелско съвременно изкуство и Ви канят на 15 юни 2017 г. (четвъртък) от 17:30 часа на ул. Славянска № 29, на откриването на изложба фотография „Където текстът се  превръща в образ (Геофилософия)“ на известната художничка - Дорит Фелдман, куратор - Шърли Мешулам и продуцент - Йосиф Бен-Басат.

Артистката представя поредица от 15 творби, създадени през последните няколко години, като четири от фотографиите са заснети през 2017 г. Част от творбите са свързани с конкретни места в България и са създадени специално за тази изложба. Колекцията е обогатена и от видео инсталация, наречена „Думите на земята“.

Творбите са свързани с понятието „геофилософия“, което съчетава в себе си територията като географско място и нейното осмисляне и е въведено през 90-те години на миналия век от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари.

Според кураторката Шърли Мешулам, изложбата представя „рефлективно-концептуални основи“, съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, заимствани от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания.

Фелдман се занимава с връзките между история и пейзаж, като създава философски, концептуални и метафорични гледни точки по един уникален и адекватен начин. В основата на творбите стои и „ризоматичната“ философия. Теорията за ризомата се води от принципа, че реалността е като коренова система или мрежа, изградена от поредици взаимосвързани обекти, които се пресичат във възли или плата. Разнообразието от комбинации създава още по-сложна мрежа, в която се извършват метаморфози.

Като концептуален артист Фелдман казва: „В тази поредица от фотографии представям обърнатото огледално изображение като процес. Вдъхновена от философски текстове, чрез творчески диалог със съвременни поети и писатели, създавам фотографски творби, в които „повърхността“ и уловените образи са в хармония с морфологията на израелския пейзаж и други древни места, същевременно визирайки археорогическата стратификация на историческите пластове. Фотографските композиции създават визуален разказ, едновременно конкретен и метафоричен. Много от изобразените географски обекти представят подредени геометрични пространства, които наподобяват текст, написан на земята.“

Дорит Фелдман несъмнено е концептуален артист, чиито творби носят преди всичко естетическо преживяване. Тя улавя уникалността на родината си Израел, но същевременно нейният артистичен поглед съответства на глобалните концептуални и визуални идеи.

 

  • За авторката 

 Дорит Фелдман е родена в Израел през 1956 г. Живее и работи в Тел Авив. Има бакалавърска степен по изобразително изкуство от Педагогически колеж по изкуства „Мидраша“ в Израел и магистърска степен по изобразително изкуство от Училище за визуални изкуства, Ню Йорк. Има 32 самостоятелни изложби и участия в стотици общи изложби във водещи галерии и музеи, както в Израел, така и по света. Само в последните години тя е представяла своите творби в Израел, САЩ, Япония, Русия и пр. Автор и изпълнител е на стотици обществени обекти в Израел, включително скулптури на открито, изработени по поръчка на множество израелски общини. Творбите на Дорит Фелдман са част от колекциите на: Музей на изкуствата в Тел Авив, Музей на Израел в Йерусалим, Музей за съвременно изкуство в гр. Херцелия, Община Лудвигсбург в Германия, галерия „Джули М“ в Тел Авив, Банка Леуми в Израел, Банка Хапоалим в Тел Авив, Банка LBLux S.A. в Люксембург, Инвестиционна къща I.B.I. в Тел Авив, Gazit-Globe Ltd. в Тел Авив и т.н. Нейни творби са притежание и на частни колекционери в Израел, Лондон, Белгия, Канада, Нидерландия, Люксембург, Германия, Шотландия, Швейцария, Мексико, Сингапур и САЩ.