- | Извън СБХ
Галерия (12)

Фоайе Доходно здание, Русе

откриване: 15 март, петък, 18 часа

От авторите

В природата няма прави ъгли. Животът се окръгля. Човек подрежда света в прави линии и прави ъгли, в квадрат, за да го познае, да го притежава. В пространството на квадрата да подчини кръговрата на времето. Активното човешко творчество да победи пасивната природа. Но квадратът е рамка, лимитирано време с начало и край.

Човешкият живот се движи в ритъма на четворното. Четирите фази на цикличното движение завъртат квадрата в кръг – „Колелото на живота“. В хармоничната цикличност на кръга без начало и край се усеща вечността, небето, Слънцето, Бог.
Квадратът символизира Земята – света, сътворен от Бог. Динамичната диалектика между небесното – вечния човешки стремеж за безсмъртие, и земното – неговото обитание, вписва квадрата на човека в кръга на божественото.

Таня Пасева / Ние сме един тон

Художникът се рее като птица на крилете на въображението, между земното и божественото, в абстракцията на облаците, в безтегловността на духовното, в свобода, преодоляваща земните условности. От първите пещерни рисунки на кръгове, през „Витрувианския човек“ на Ренесанса до „Черният квадрат“ на Малевич, въпросите, вълнуващи художниците, вълнуват и сега, и временният баланс на мига се запечатва в картинното пространство като доказателство. В картини – нагнетени илюзии, подканящи за съзерцание отвъд повърхността на изображението, създаващи емоции и представи, събуждащи смисли.

+++

Димитър Трайчев за изложбата

Фестивалът е важен. Той отключва националния културен календар. Мартенски музикални дни е висока топка и по него се равняват всички останали. Нито крачка назад – това е слоганът на дунавския Сталинград.

Без притеснение съвременната музика, както и музиката на ХХ век винаги са заемали своето достойно място в програмата и това е неотменим стандарт. Шестдесет и третото издание предлага три световни премиери. Лошото е, че след толкова усилия и такъв внимателен фейсконтрол има опасност барът да остане празен. Може би именно заради усилията за поддържането на този непоклатим рейтинг и въпреки че отдавна се е превърнала в неделима част от задължителния пакет с коктейл от съпътстващи събития, които подгряват публиката, за паралелната програма обикновено не достигат сили и време, да не говорим за средства.
Коктейлът ПАСЕВИ. Тази година изборът на бармана е неочаквано свеж и пълен с контрасти. Подвеждащото тихо монохромие и простата линейност на Таня въвлича енергията на цвета на Георги и го принуждава постоянно да маневрира и преструктурира каналите за отстъпление, като създава опорни точки. Новите силови полета изискват буферни зони, които напускат собствения си формат и пресират тектоничната логика на Таня.

Кръгът се завърта. Тази почти тактилна семейна игра продължава вече 30 години и няма основание да спре.

Динамичната, видима и високо оценена работа за Държавния куклен театър – Русе е събудила необратимо дизайнерските инстинкти на фамилията. Вече всяко действие стимулира високия метаболизъм – гаранция за поддържане на добра форма.
Таня и Георги продължават да въртят квадрата, докато го превърнат в колело, и спокойно могат да пропуснат спирката „Живи класици“.

Те не са обикновени художници. Те са дизайнери.

В изкуството на изминалите векове взаимнитe влияния между композитори, художници, поети и архитекти са неотменима част от творческия процес. Те хвърлят ярко отражение върху обществените нагласи и последвалите политическите жестове.
Тандемът Пасеви ни предлагат едно пътуване през модерността, заредено този път с постмодерна позитивност и незабравени аромати на детството.


+++

Адрес

Доходно здание
площад „Свобода“ 4, Русе

Точната локация може да видите

тук