- | СБХ, Шипка 6, 1 B
Галерия (7)

Живопис

вернисаж: 3 юни 2022 (петък), 16:00 – 19:00 часа

+++

За изложбата

Кръговрат е наименованието на серия мои работи които дават мото на изложбата ми в галерията на СБХ Шипка 6. Кръговрат е мощното движение, което ни движи напред, но винаги ни връща в точката, от която да започнем отначало. Да завършим един цикъл, за да започнем нов.

В моите картини се опитвам да уловя онзи момент, в който формата се ражда в хаос и започва да твори време и пространство и всичко останало. Играя и търся свободата в творческия процес, вдигам поглед нагоре, но същевременно гледам и навътре в себе си. Противопоставям груби и фини живописни структури, флиртувам с геометрията,  формите и цветовете, създавам илюзорна, съвсем различна реалност. Реалност, в която има сенки, руини, символи и спомени от древността.  Не забравям и за неизбежното тук и сега. Това е моят начин да се върна в началото, което е и край. За да започна всичко отново. Кръговрат.         

Николай Бузов 
 
         

+++

За автора

Николай Бузов е роден през 1960 година. Завършва НУПИД „Академик Дечко Узунов“ през 1979. От 1986 участва в общи национални изложби. Организирал е самостоятени изложби в София, Русе, Букурещ, Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Велико Търново, Севлиево.

Участник е в международни изложби, проекти и биеналета в Амстердам, Виена, Берлин, Горни Милановац, Констанца, Русе, София, Прага, Сент Уан, Сеул, Скопие. Получавал е награди за рисунка от биеналета в Тузла и Скопие, за миниатюра в Русе и Горни Милановац, номинации за живопис и графика от наградите Allianz България, както и наградата „Русе“ за изобразително изкуство. Негови творби притежават художествени галерии в Русе, Букурещ, Добрич, СентУан, Скопие, както и частни сбирки и колекции. Работи живопис, рисунка, инсталации, проектирал е моден дизайн за няколко бранда с участие на изложения в Дюселдорф, Залцбург, Токио. Живее и работи в Русе и София.

Член е на СБХ от 1990.