- | СБХ, Шипка 6

Със съдействието на Пиреос България АД

Костадинка Миладинова носи фамилното име на своите славни предшественици от Струга, но е родена в София и тук започва следването си, за да го продължи при прочутия проф. Винцент Хложник и асистента му Албин Бруновски в Братислава. Поколението, към което принадлежи художничката, даде нов импулс за включването на българската графика в широкото и разнородно европейско и световно художествено пространство. И това е от значение за българското изкуство като нова страница в неговото развитие.

Костадинка Миладинова ни е позната с енергичното си присъствие не само като сътрудник на издателства и институции, но и с нейните индивидуални изложби и участия в международни биеналета, симпозиуми, пленери и други със съответните отличия, награди, похвални отзиви и откупки.

Тя работи почти всички графични техники, но голямата й любов е литографията. Прави цветни графики с ярък колорит и многопластови пространства, но е с традиционна перспектива, а по-скоро по правилата на абстрактното изкуство. Тези графични пространства са наситени с прости символи и знаци, без да са натоварени специално със сюжетност и разказвателност. Привлекателни за зрителя, нейните графики грабват вниманието със сложна и премислена композиция, с ясния си и конкретен замисъл. Получава се интересно съчетание между очарователна простота и категоричност и точност на постигането на замисъла с показателно чувство за мярка и сдържаност от натрапчиви ефекти. Затова диалогът с тези творби носи спокойно и ведро настроение.

В акварелите, предимно пейзажи, прави впечатление експресивността и чувството за колорит. Умението й на рисувач и на всестранно изявяващ се график проличава в илюстрациите й на различни корици и други графични оформления, но най-вече в миниатюрната графика и в екслибриса, с които се занимава твърде енергично и успешно от години.

Димитър Г. Димитров

В настоящата изложба на Костадинка Миладинова ще бъдат показани графики, екслибриси и илюстрации, правени през годините на творчество у нас и в чужбина.

 

  • За автора

Родена е на 18 март 1940 година. През 1967 завършва Художествената

Академия в Братислава, специалност „Графика и оформление на книгата“ в класа на проф. Винцент Хложник. Член на СБХ от 1973 и на „Арт клуб 60+8” на Съюза на словашките художници.

 

По-важни участия:

2007 – Братислава (Словакия), БКИ; Анкара (Турция) – Международно биенале на екслибриса; Белград (Сърбия) – Международно биенале на екслибриса; София - Международното триенале на графиката

2006 – Братислава (Словакия) – участие в сборна изложба „Диалог” от пленера „Дечко Узунов”, БКИ; симпозиуми в Моймировце (Словакия) и в Лом 

2005 – Любляна (Словения) – Международното биенале на графиката; Аки Термес (Италия) – конкурс „Екслибрис – 100 години Ротари клуб”; пленер в Балчик 

2004 – София, ІV международно триенале на графиката; пленер – акварел в Синеморец, с последваща изложба в СБХ, София

2003  – София – І международно триенале на екслибриса; Франция, галерея „Викинг”; изложба графика в Аудио-визуално студио „Орфей”, София; изложба акварел и графика в галерия „Рафаела”, София; пленер – акварел в Синеморец, с последваща изложба в СБХ, София

2002 – Белград (Сърбия) - І балканско триенале „Екслибрис”; Моравани (Словакия) – Международен пленер „Малка графика”

2001 – Прага, Млада Болеслав (Чехия) – изложба графика; София, ІІІ международно триенале на графиката; Варна, международно триенале на графиката; Братислава (Словакия) - изложба „Арт клуб 60+8“; Охрид (Македония) - пленер акварел, с последвала изложба в галерия „Астри”, София

2000 – София – СБХ, Юбилейна изложба „Графика”; Братислава – БКИ, самостоятелна изложба „Графика”

Други участия в биеналета на графиката: София, Варна (България); Марибор, Любляна (Словения); Краков, Лодз (Полша); Канагава (Япония); Ибиса, Кадакес (Испания); Биела (Италия); Битоля (Македония); Хавана (Куба - 4 пъти); Маастрихт, Айндховен (Холандия); Братислава (Словакия BIB) и други.

Награди: Общи художествени изложби за графика (ОХИ): 1970, 1976, 1978; почетна грамота и диплом „Салон 87” - Гранд Пале, Париж; награда от белградската асоциация за екслибрис (2002)