- | Извън СБХ
Галерия (6)

Изложба на Ивайло Мирчев

13 – 15 ноември 2014, 11 – 19 часа

Тази изложба е своеобразен преглед на живота ми в живописта. Не толкова идейната /концептуалната/, колкото формално – пластичната страна на творческите ми търсения. Сюжетът, доколкото съществува, е по-скоро функция на базисните ми експерименти с колорита, фактурата, тоналната и психологическа организация на внушението и всички останали елементи на картинното пространство. Очевидна е привързаността ми към така наречената „поетична реалност”, интерпретирана през моята чувствителност и темперамент. Не търсете открития. Вълненията ми са насочени по-скоро навътре, отколкото напред и нагоре.

Правя изложбата тук, в ателието на моя баща, с почит и преклонение, защото ако сега беше жив, на 13 ноември щеше да навърши 93 години. Той работи твърде малко в това ателие, за разлика от мен, тъй като го наследих едва 19 годишен, а вече съм на 60.

Това място знае много. Свидетел е на младежката ми дързост, доверчивост и наивност, на зрелите ми страсти и заблуди. Тук преживях възторзите и най-големите си разочарования. Сега, след един неизбежен и задължителен ремонт, заличил чаровната бохемска патина на времето, Ви каня в това понапудрено като от архитектурно списание пространство, докато е още чисто, да споделя своите живописни вълнения.

Ивайло Мирчев