- | Извън СБХ
Галерия (11)

скулптура

галерия „Арте“, София
oткриване: 15 ноември, сряда, 18:00 часа

Кирил Мескин ни повежда към своите преживявания, организирани в цикли: „Сътворение“, „Деструктура“, „Спомен“ и „Пътят на Светлината“. Това са вариациите му в камък – неговия камък, открит още от най-ранните му скулптури. Това е природен къс, в който Кирил вгражда своята скулптура, следвайки го. Камък, прорязан от жили и дамари, който може да се полира, за да се постигне пълна изразителност на материала. От първичната му недокосната експресивност до изящна цветност в топла гама – подход, използван от Кирил в цялото му творчество. Природните особености на камъка се превръщат в пространствена организация на формата след умелата селекция на автора. Така се стига до патента му – форми, които сякаш са опаковани от енергичните линии на прорязвания, напомнящи природните каменни структури. Понякога Кирил се стреми да изрази състояния на космичната енергия – цикълът „Пътят на Светлината“. Спомням си работата му в същата посока, направена за парка на Юго Вутен в Белгия.

Женските глави от цикъла „Спомен“, в които Кирил идеализира в изящност по характерния за него вкус, понякога „изригват“ като скулптурата от древните периоди.

Новият момент в изложбата –

активното, агресивно оцветяване на камъка с чисти цветове, привнася острота,

която ни изненадва и отваря непознати за скулптурата му досега преживявания. Копнеж, стремеж към жизнерадост може би, обогатяване на собствената изразителност.
Динамичен, любопитен, неуморен, Кирил Мескин стои категорично собствен в пъстротата на нашата скулптура днес.
Многогодишно! Честита изложба!

проф. Емил Попов, ноември 2023

+++


За цветовете в творчеството на Кирил Мескин

Творчеството на Кирил Мескин е хармоничното реализиране на единството между дух и материя, високи духовни послания и преживявания, сътворение и споделянето му със света.

В последните му скулптури активно участват цветовете като ярки и отчетливи провокации. Те присъстват в пластичното изграждане на формата по нов начин и засилват индивидуалното възприятие на една различна, динамична цялост. Понякога деликатни, почти акварелни, понякога активни, наситени и плътни, понякога живописно структурирани спрямо моделирането на формата, те ни повеждат към непознато усещане, породено от неочакваната комбинация между камък и цвят.

Цветовете събуждат приглушени сетивности, натрупвани хилядолетия. Кодирани на дълбоко архетипно и интуитивно ниво, те присъстват у всекиго от нас неосъзнато. А това изцяло резонира с

вечността, която неизменно присъства в творчеството на Мескин.

Като търсач на съкровища той провижда в мрамора, кремъка, гранита, оникса, лабрадорита и извайва форми, съхранили в себе си тайните на времето като ехо от дълбоката безмълвна мъдрост на безвремието.

Ваятелството с камък е божествено дело, в което малцина оцеляват и отстояват. Само високият дух има силата да превъзмогва живота особено когато има безусловната подкрепа на най-близкия човек.
Ще си позволя да поздравя тандема Кирил Мескин и Мария Мескин за целия им достоен, чист, духовен творчески и житейски път, в който заедно доказват, че светлината, която очертава посоките и сбъдва живота, е в човека.
Пожелавам добра съдба на изложбата и всички, които я споделят!

Милкана Мескин, ноември 2023

+++


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

+++

За автора

Кирил Мескин е роден през 1943 в село Асеново, Плевенска област. През 1970 завършва Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ в класа на проф. Васил Стоилов и Панайот Димитров. От 1971 участва в организираните от СБХ регионални, национални и международни изложби и симпозиуми по скулптура. Има множество награди, някои от които са: Награда за скулптура на СБХ (1994), Голямата награда на първото биенале на малките форми в Плевен (2002), Национална награда за скулптура в Национален конкурс за живопис, скулптура и графика на Алианс България“ (2012) и др. Има множество самостоятелни изложби и групови участия в страната и в чужбина. Негови творби притежават Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, Представителна резиденция – Бояна, художествените галерии в Плевен, Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Пазарджик, Перник и други галерии и частни колекции в България, Норвегия, Германия, Белгия, Холандия, Франция, САЩ и Япония.

+++


Адрес

галерия „Арте“, София
ул. „Бузлуджа“ 31
Точната локация можете да видите

тук

+++