- | Извън СБХ
Галерия (5)

галерия „Ларго“, Варна

откиравне: 13 юли, четвъртък, 18:30 часа

„Помниш ли“ е въпрос, който ни води на пътешествие назад във времето, предизвиква ни да споделяме и преоткриваме спомени заедно с другите. Това е не само акт на припомняне, но и
съвместно изследване на миналото,
където всеки добавя парченце към общата мозайка на спомените. Този процес укрепва връзките между хората, като разкрива съкровени моменти и създава нови, споделени истории.
Изложбата изследва темата за паметта и спомените чрез силата на визуалното, провокира размисъл за това как съхраняваме и интерпретираме своите спомени и как те влияят на нашето настояще и бъдеще. Серията от произведения е вдъхновена от лични и колективни спомени или от тяхната липса. Визуализира се възможността на паметта да бъде едновременно бледа и жива, размита и конкретна.
Калия Калъчева и Стоян Илев

+++

За авторите


Калия Калъчева е родена през 1986 в София, където живее и работи. Тя има магистърска степен по живопис от Националната художествена академия. През 2011 печели Наградата за млад живописец с обещаващо развитие на Фондация „Едмонд Демирджиян“. През 2012 е сред шестимата номинирани творци за наградата МОСТ. През 2014 печели резидентската програма на Сите де-з-ар в Париж, Франция. През 2016 печели творческа резиденция в Oberpfälzer Künstlerhaus в Швандорф, Германия. През 2017 печели специално признание в конкурса „Жените в изкуството“, Орландо, Флорида. Нейни картини са част от колекциите на Центъра за изкуство „Хуго Вутен“, Imago Mundi – колекция „Лучано Бенетон“, Италия, Националната галерия, Софийската градска художествена галерия и други.


Стоян Илев е роден през 1988 в Бургас. Завършва специалност „Живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където днес е преподавател. Научните му интереси и изследвания са позиционирани между класическите живописни техники и съвременните дигитални медии. Носител е на Награда за култура на Община Велико Търново за най-успешен дебют или изява на млад творец, Велико Търново (2021), Наградата MOST 2019, награда за българско съвременно изкуство на Vivacom Art Hall Oborishte 5 (2019), Награда на Представителството на СБХ Велико Търново от национална младежка изложба „Go ahead/Продължавай“ (2019) и др.
По материали от галерия „Ларго“

Адрес

галерия „Ларго“, Варна
ул. Хан Крум 8, Варна