- |
Галерия (4)

Йосиф Bruegel Яков – ваятелят на образите от крайния квартал

Роден е на 2 октомври 1946. Последното дете на фамилията на Бай Яко. Израства в шарен етнически квартал. Очите му от малък отразяват копнежите на различните. Средното си образование завършва в техникума по механотехника в София. Техниката му приляга и той продължава висшето си образование във ВИАС – специалността по геодезия, картография и фотограметрия. Срещата му с фотографията е съдбовна за неговото творчество. Тих, незабележим, творец, той следва импулсите на своята страст.
Постиженията споделя с приятели и колеги във фотоклуба на еврейското читалище „Емил Шекерджийски”. Тук намира не само своя учител по фотография д-р Стефан Мутафчиев, но и дузина запалени като него фотолюбители. Скоро за членовете на фотоклуба започва да се говори с уважение. Младежите печелят много национални и международни награди. Участват в международни фотосалони и конкурси.
Яков го търсят като сътрудник в младежките издания, в списанията „Наша родина”, „Българско фото”, „Отечество” и др. Снимките му допълват поетичните страници на много негови приятели поети.
Фотографията му „Зима” взима трета награда ва международния фотоконкурс "Орво – Пентакон" през 1971 г.
Следват награди в Канада, Полша и Голямата и първа награда на Националния фотоконкурс за цветна фотография в град Троян – последователно през 1974 и 1976 г. През 1978 г. е удостоен със званието „Фотограф художник”, безспорен знак за израсналия му професионализъм. Следва авторска изложба във Вроцлав през 1975 г. Участва в "Алманах на българската фотография" през 1973, във фотоалбума „Земя и хора” и др.

Зафер Галибов