Галерия (5)

Изложба, организирана от Италиански културен институт

Самостоятелната изложба на художника и сценограф Тонино Капуто, един от най-значимите италиански творци от средата на 20 век, се откри на 15 април в столичната галерия „Райко Алексиев“. Показани са 60 произведения на изкуството от осемдесетте години до днес, сред които и някои по-нови картини, които авторът е пожелал да посвети на София.

Тонино Капуто е роден 1933г. в гр. Лече. Премества се в Рим през 1952 г. и се записва да учи във факултета по архитектура. През този период се заражда и неговият интерес към живописта. През 1958г. участва в колективна изложба в Рим, заедно с големи художници, като Мимо Ротела, Карла Акарди, Корадо Кальи, Джандоменико Ньоли, Гастоне Новини.

От 1963г. до 1965г. Капуто работи по постановките на Кармело Бене. Между 1970 г. и 1973 г. предприема няколко пътувания в страни от Източна Европа. През 1972 г. той участва във Венецианското биенале в театралната секция, а през 1982 г. отваря собствено студио в Ню Йорк. От този момент нататък, художникът прекарва част от годината в Манхатън.

Негови творби са притежание на частни и обществени колекции в Италия и в цяла Европа, Израел, Северна и Южна Америка, Австралия.

„В неговия уникален стил, той рисува ракурси от космополитни градове и най-вече градски пейзажи от Ню Йорк, Рим и Венеция. Неговите творби са отворени прозорци към света, в които геометрията на вертикалните конструкции е прекъсната от закръглените куполи и параболи.” - пише директорът на ИКИ, Анна Амендоладжине, във въведението на каталога.