- | Извън СБХ
Галерия (13)

Азбуките на България и Корея – Кирилица и Хангъл

„Скритите букви“ са в Сеул благодарение на посолството на България в Южна Корея, в партньорство с Центъра по Българистика към университета „Ханкук“, като част от „Програма за световно изкуство“ на Корейската фондация през 2022. Преди две години по същата програма е представена изложба с международната плакатна акция „Буквите на България, Азбука на Европа“.

„Скритите букви – Азбуките на България и Корея – Кирилица и Хангъл“ / поглед в изложбатаКорейската фондация представя идеята по възможно най-добрия начин: изработени са 6 от пейките-букви ( Б, Д, Ж, И/Й, Ц/Щ, Ю); чрез снимки и видеа се разказва цялата история на проекта; специално се отделя място за процеса на създаване на визуалната идентичност с материали

за работата на Студио Франк и шрифта на Кирил Златков;

преведени са на корейски език шест от стихотворенията на поетите: Марин Бодаков, Георги Господинов, Мирела Иванова, Петър Чухов, Красимира Джисова и Анна Лазарова.


В изложбата се разказва кратка история за създаването на кирилицата, както и за българската литература и съвременния литературен живот в София, илюстрирано със снимките на „Етюдите-на-София“ от фотографския албум „Литературна София“ на издателство „Кръг“, които  ни предоставиха авторските права.

„Скритите букви – Азбуките на България и Корея – Кирилица и Хангъл“ / поглед в изложбата

 


Част от изложбата са и много книги: антологията „Скритите букви“, книги на поетите, включени в нея, „Литературна София“, както и каталозите на Националния център за книгата към НДК на английски език, които представят най-интересното от съвременната българска литература. Много интересна е и връзката, която Корейската фондация прави с тяхната азбука „Хангъл“ – създаването й и пътят до приемането й като официална азбука е много интересна история, пълна с превратности, легенди и обрати.  Днес корейците празнуват 9 октомври като ден на Хангъл – празник, подобен на нашия 24 май. В изложбата има работи на корейски визуални артисти, които представят азбуките като тетрис или правят заиграване между двата вида букви в интерактивни инсталации: „Eho of poem” и “The truth of the shadow”

„Eho of poem” / Интерактивна инсталация


Изложбата  „Скритите букви – Азбуките на България и Корея – Кирилица и Хангъл“ ще бъде от 28 септември до 18 ноември в изложбена зала в Сеул, а след това пейките-букви ще бъдат изложени в градска среда и ще станат постоянна част от живота на корейската столица.


+++


Адрес

West Tower 2nd Fl
Mirae Asset CENTER 1
26 Eulji-ro 5-gil
Jung-gu, Seoul

Точната локация на галерията можете да видите

тук


+++


За проекта „Скритите букви“

„Скритите букви“ се появиха за първи път през месец май на 2018 в София. Създадохме оригинални пейки под формата на буквите (б, д, ж, з, и, й, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, ю, я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки, и ги поставихме на различни места в града. Тогава те обособиха малки литературни кътчета, скрити и тихи места за четене. Към всяка пейка имаше и стихотворение на съвременен български поет. От 2019 пейките-букви започнаха да пътуват на различни места извън България, под името „Българските букви“. Досега проектът е гостувал в Париж, Берлин, Будапеща, Рабат, Брюксел,  Единбург, Мюнстер и Гент. По този начин „Скритите букви“ са се превърнали в посланици на българския език и поезия по света.


+++Скритите букви: нова визуална идентичност

В основата на целия проект стои идеята на художника Кирил Златков, а цялата визуална идентичност е базирана на неговия шрифт „Комета“. Той стана и основа за разработване на самите пейки като 3D варианти на буквите.

През 2020 започнахме да работим по нова идентичност със Студио FRANK. Костадин Кокаланов създаде напълно нов и отворен визуален език, който съчетава в себе си трите важни елементи на идеята –

типография, поезия и градска среда

– и който побира цялото многообразие и различни посоки на проекта. Костадин включи в този нов визуален език фотографии на Десислав Лилков с градски изображения, ръкописни шарки с различен характер и проекции на обемните букви от различни гледни точки. Той пренесе този визуален език върху всякакви елементи – новите пейките-букви, изработени от работилница Woood, поетическата антология, серията от картички, тениските и тефтерите.


+++


Скритите букви: поетическа антология

Водеща в целия проект е възможността за

среща със съвременната българска поезия.

Поетическата антология „Скритите букви“ е сборник със стихотворения на четиринадесетте български поети, който са част от проекта от самото му начало: Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев.

В избора на автори се стремихме да има поети от различни поколения, със съвсем различен творчески глас. От една страна, стихотворенията им показват интересен образ на града, от друга

– имат свой характерен поетичен свят.

Произведенията, включени в поетическата антология, очертават различните измерения на начина, по който се отнасяме както към езика, така и един към друг или към заобикалящата ни среда. Някои от тях са написани специално за буквите, като ъ, щ, ш, й. Други са свързани с мястото, на което бяха поставени пейките, като Ч. Трети правят метафорична връзка с града или с буквата.

„Скритите букви“ предполагат разходка навън и навътре. Те разкриват съвременната българска поезия, като я поставят по ежедневните пътища на хората и правят възможен прочита ѝ от всеки, превръщат я в неочакван дар. „Скритите букви“ са идея, която празнува езика и поезията всеки ден.


+++


Скритите букви: 3Д мапинг

От самото начало  през 2018 част от проекта „Скритите букви“ са различни четения, дискусии, литературни маршрути и разнообразни инициативи. Те обединяват хората около една идея, свързват автори, работещи в различни полета – поети, художници, дизайнери, архитекти, визуални артисти, музиканти, създават партньорства между организации и институции,

тъкат нишки между хората, литературата и града.

„Скритите букви“  се превърнаха в неделима част от богатия литературен живот на София.

На 10 и 11 септември 2021 на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше прожектиран 3D мапингът на „Скритите букви“. Създаден от Полина Герасимова (Poliforma), внушителният визуален разказ бе посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои в него отново са онези уникални букви, чиито графичен образ отразява специфичните звуци, от които е съставен езикът ни. Текстът на 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan. 

Можете да видите видео от събитието

тук