- | Извън СБХ
Галерия (2)

в Дома на архитекта, София

Изложбата е посветена 20-годишнината от злополучната смърт на добричкия художник Христо Господинов – Печката. В нея ще бъдат представени графики и рисунки, както и видеопрезентация с негови снимки и творби в различни сфери.


+++

За автора

Христо Господинов – Печката е роден на 6 май 1945 в с. Краище. Умира на 57 години, на 12 септември 2003, при срутване в курорта Албена.
Завършва художествена гимназия „Илия Петров“ в София през 1965 и Художествената академия в София през 1972, специалност „Приложна графика“ в класа на проф. Александър Поплилов. Същата година е на тримесечна специализация в Полша. В периода 1972–1987 е Главен експерт по оформление на градската среда и художествения синтез с архитектурата и главен художник на град Добрич. През 1973 разработва проект с название „Естетизация на средата, в която живеем“ с основна концепция освобождаване на централната част на град Добрич от автомобилите. Проектът е реализиран през 1975. Владее всички технологии в областта на изобразителните изкуства – метал, дърво, камък, гоблен, графика в материал, грънчарско колело. 
Има 15 самостоятелни изложби и участия в 12 общи национални изложби в София, Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора на графика, цветна рисунка и рисувана керамика. Участва в Международното биенале на графиката в град Варна. Самостоятелни и колективни изложби в чужбина представя в Русия и Италия. Последната му самостоятелна изложба, рисувана керамика, е в Сан Луи – Франция. Отделни негови творби са притежание на частни галерии във Франция, Германия, САЩ, Швеция, Холандия, Русия, Япония и др. Член на СБХ и Ротари клуб.


+++


Адрес

Дом на архитекта
ул. „Кракра“ 11, София

Точната локация можете да видите 

тук