- | Извън СБХ
Галерия (5)

Иконата. Азбука от образи и знаци

Български културен институт в Братислава

Изложбата е отворена за посещение от понеделник до петък, 9:00 – 17:30 (обедна пауза между 12:30 и 13:00). Вход свободен.


+++

След преминалите при голям интерес изложби на Стефка Николова във Виена – в Криптата на катедралата Петерскирхе (Krypta der Petereskiche); във Велехрад (Чехия) – в Базиликата „Успение на Пресвета Богоридаца и Св. св. Кирил и Методий“; във Франция – галерия La Mама, Марсилия, и в Музей „Едгар Мелик“ в Кабри, Прованс, художничката представя повече от двадесет реплики на някои от най-известните образци на православното църковното изкуство и в Българския културен институт в Братислава.

В изложба Стефка Николова показва предимно творби в духа на Православния иконографски канон и според художествените особености на отделните школи и центрове: византийска (Критска, Атонска), българска (Самоковска, Несебърска), руска (Новгородска, Ярославлска), охридска, които обхващат периода от XII до XIX век.

Акцент в изложбата „Иконата. Азбука от образи и знаци“ са и няколко живописни творби, изпълнени в маслени бои, които Стефка Николова подготвя специално за тази експозиция – с три от тях тя участва в Седмото биенале на църковните изкуства във Велико Търново през 2021. Някои от картините са версии на познати иконографски образци, а другите – авторски, носят в себе си специфична богослужебна символика.


Поглед към изложбата


+++

Български културен институт в Братислава
ул. „Йесенскехо“ (Jesenskeho) № 129/ 7

Точната локация можете да видите

тук


+++


За авторката

Стефка Николова е родена през 1963 във Враца. Завършва училището по художествена обработка на камъка в с. Кунино (1982). Следва в МГУ „Св. Иван Рилски” в София. От 1992 до 2013 работи като графичен дизайнер. От 2007 твори активно в областта на иконописта. Нейни произведения са притежание на ценители на сакралното изкуство в Австрия, България, Великобритания, Германия, Испания, Италия, САЩ, Словакия, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция и Финландия. Художничката е организирала и ръководила Ателиета по иконопис за деца и възрастни в България и Австрия. От 2007 е член на Съюза на българските журналисти, а от 2016 е член на Съюза на българските художници. От 2013 живее във Виена, Австрия. Работи в световноизвестния музей „Албертина“ (Albertina Museum).