- | СБХ, Шипка 6
Галерия (2)

Творбите, които ще бъдат представени пред публиката в столицата, са представителна извадка от „Коледна изложба 2014” и „Кюстендилска пролет 2015” на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил. В експозицията се включват автори, които са родени, работили са или още живеят и работят в града, както и такива, които са родени другаде, но животът им е трайно обвързан с този град и околностите.

Тези традиционни общи изложби си поставят за цел да поддържат живи и да доразвиват прогресивните традиции в изобразителното изкуство. Утвърждават се и като неделима част от честванията на празника на град Кюстендил.

 

  • За „Кюстендилска пролет“ 

            Общата художествена изложба „Кюстендилска пролет” води началото си от далечната 1978 година, когато в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”  са представени 406 произведения на живописта, графиката и скулптурата от 273 автори от цялата страна. Наименованието на изложбата е дълго търсено, за да й определи индивидуалност сред множеството подобни изяви в страната. Основната й тематика сама по себе си й придава поетичен облик.