- | СБХ, Шипка 6, 1 C
Галерия (17)

Илюстрация

откриване: 17 март, петък, 18:00 часа

Петър Станимиров – илюстратор, създател на комикс сюжети и фантастични светове, представя своята юбилейна изложба, придружена от творчески албум „Моите 22 години с Wacom“. 

Към залата на изложбата ни въвежда табло, събрало само част от десетките корици, създадени от Петър Станимиров. През неговите илюстрации навлизаме в мрачния свят на Стивън Кинг и Дийн Кунц, чиито книги неизменно свързваме именно с образите, създадени от художника. В изложбата са представени и епични сцени от Пръстенът на нибелунга“, поредица на издателство „Кибеа“ по либретото на Вагнеровия цикъл, базиран на германско-скандинавски легенди.

Петър Станимиров е сред най-известните български автори на комикси, един от художниците на списанията „Дъга“ и „Чуден свят“. По повод юбилейната си изложба художникът споделя, че от 22 години рисува илюстрации с помощта на своя таблет:

„Таблетът към твоя компютър е просто умна машина, чудесен и вдъхновяващ инструмент, с който след период на взаимно опитомяване ставате едно цяло. Той няма грешка, когато знаеш какво точно искаш от него. Но бъдещото изображение е само в твоята глава, бъдещите рисунки ги създава ТВОЯТА ръка и пак само тя изписва километри щрихи и мазки, единствено ТИ взимаш решението какво искаш да изобразиш, как да изглежда всичко и точно кога да спреш.

В дни без вдъхновение седя пред Синтика, тропам с крак, удрям по бюрото с юмрук, скърцам със зъби, умолявам, викам, крещя: Рисувай! Ама той си трае и чака само мен.“


+++


Портфолио на Петър Станимиров можете да разгледате

тук