- | СБХ, Шипка 6
Галерия (2)

Живопис

Михаил Деянов е един от най-активните представители на Пернишката група на художниците. Твори в областта на живописта, предимно пейзажа, вдъхновявайки се от природата с нейната променливост и красота, от традициите и всичко, което го заобикаля. В картините си Деянов не се страхува да експериментира с различни материали – маслени бои, акварел, темпера, създавайки един пъстър и разнообразен свят. В настоящата изложба авторът ще покаже както стари, така и нови произведения – пейзажи, портрети, автопортрети, композиции с кукери, които са емблематични за него. Произведенията са над 50 и с тях зрителят ще има възможността да се потопи в приказния свят на художника.

Роден е на 16 март 1935 година в с. Райлово, Пернишки окръг. Първоначално работи е в рудник „Ал. Малинов“, после в „Република“. През 1959 година постъпва на работа в двореца на културата в град Перник като сценичен работник, след това в бюро „Естрада“ и МК „Ленин“. Приет е за член на СБХ през 1973 г., но участва в общи изложби още от 1960: в София, Габрово, Благоевград, както и във всички окръжни изложби на групата на художниците в Перник. Носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и медал „40 години от победата на фашизма“.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, държавни и общински галерии в страната: Велико Търново, Кюстендил, Добрич, Перник, галерии в Полша, както и частни сбирки.