- | Извън СБХ
Галерия (5)

„Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят“ Мартиан Табаков. Скулптура

галерия „Васка Емануилова“, София

Мартиан Табаков получава класическо академично образование в Националната художествена академия, като развива своята работа в посоката на съвременното изкуство и интерес към обекта, материала, инсталацията. Произведенията му се разгръщат в пространството и създават смислова среда от множество отделни фигури и фрагменти.

Мартиан Табаков / Снимка от инсталация, 2022Изложбата „Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят“ в галерия „Васка Емануилова“ е свързана с

идеята за архитектура на човешкия свят и на човешкото,

както и нейните възможни трансформации и превъплъщения. Част от творбите в нея авторът представя преди два месеца, през август 2022 година, в своето ателие. По този начин надгражда първоначалната идея и създава трайна, задълбочена комуникация с публиката. В изложбата той включва и нови творби, специално създадени за нея, като разгръща първоначалната си концепция.

  • Мартиан Табаков / Превърнах се в нещо различно от това, което бях
  • Мартиан Табаков / Нещо като слон


В галерията виждаме антропоморфни керамични фигури, поставени върху китеници или пък вписани в структури от метални кубове; дървета, изградени от жив (дървесен) материал, сглобени от отделни фрагменти/парчета в загатнато кубистичен план в пространството; колони, наподобяващи натрупан органичен материал от гипс със солидни квадратни основи от бетон. Макар и хармонично поднесени на зрителя,

съчетанията на всички тези елементи са неочаквани и контрастни.

За „Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят“ авторът казва: „В стремежа си да създадем все по-удобни и по-удобни условия за нашето битие се отказваме от естествените си способности да се справяме с живота“. Изградената от Мартиан Табаков среда в галерия „Васка Емануилова“ ни показва едно огледало на човешкото отчуждение и самота, скрити зад концепцията за комфорт.


+++


За автора

Мартиан Табаков завършва специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия в София. Специализира в Антверпен, Белгия. Участвал е в множество съвместни и самостоятелни изложби и проекти в България, Австрия, Франция, Турция, Сърбия, Белгия, Чехия, Словакия. Участва и в театрални проекти като сценограф и музикант. Въпреки достигането до силна стилизация, един от първообразите в творчеството му е човешкото тяло. Фигурите му са представени най-често в динамични позиции, които пресъздават противопоставянето на желанието за живот със суровата и непредвидима обстановка. В проектите си често изгражда цялостна среда, целяща да покаже това взаимодействие. Един от методите му на работа е създаването на компоненти за дадена композиция, които имат качеството да бъдат свободно преподредени и адаптирани спрямо различните пространства за излагане. Това превръща всяко ново представяне на проектите в различна работа. Има интерес към работата в места, които не са предвидени за галерийни пространства. Работи в различни сфери на изобразителното изкуство: скулптура, рисунка, инсталация, звукови обекти, и търси пресечните точки между тях.


+++

Адрес

Галерия „Васка Емануилова“, филиал на СГХГ
бул. „Янко Сакъзов“ 15, София
в парка „Заимов“

Точната локация на галерията можете да видите

тук