- | Извън СБХ
Галерия (10)

Живопис и скулптура

Галерия „Възраждане“, Пловдив
откриване: 10 май 2022, 18:00 часа

Изложбата е отворена за посещение от понеделник до петък от 11:00 до 18:00 часа, вход свободен

Артистичният тандем Майя Горова и Богомил Живков е известен на ценителите на изобразителното изкуство от много години. „Селските пейзажи на Майя съхраняват съкровената идилия на старите къщи и дворове, пропити с поетичност и романтика. А Богомил, с много специфичния си почерк отдава вниманието си на жената, любовта и семейството. В скулптурите му има възвишеност и красива еротика“, пише за тях галеристката Краси Алексиева.

Творбите им в пловдивската галерия „Възраждане“ са представени под различно мото, но ги обединява темата за любовта. В „За Непал с любов“ Майя Горова представя 14 живописни платна, а в „Лирично“ Богомил Живков е събрал 12 скулптури.


+++

За авторите

Майя Горова е родена през 1946 в Пловдив. През 1966 завършва Художествената гимназия в София. През 1972 завършва Художествената академия, специалност „Декоративно-монументална живопис“ при проф. Георги Богданов. Осъществила е над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина и множество участия в общи изложби. Работи и в областта на сценографията – проектиране на сценични костюми за хорови и танцови фолклорни ансамбли. Нейни творби са притежание на частни лица и художествени галерии в България, в Полша, Литва, Холандия, Ливан, Германия, Япония, САЩ, Франция, Финландия, Англия, Турция, Малта, Македония и др.   

Богомил Живков е роден през 1946 в Перник. През 1971 завършва Художествената академия, специалност „Скулптура“. Има самостоятелни изложби и съвместно с Майя Горова в България, Германия, Малта, Япония, Австрия, Чехия. Участвал е в редица скулптурни симпозиуми. Автор е на множество паметници в страната, на пластични колони 1300 години България в Национален дворец на културата. Богомил Живков е носител на много национални награди. Само в последното десетилетие е получил: Втора награда от национален конкурс за паметник на цар Самуил в София (2014), Награда за скулптура на Зонална изложба „Струма“ в Перник (2017), Награда за скулптура Благоевград (2019). Международно признат с поредица награди от биеналета и симпозиуми по скулптура.


+++

Адрес

Галерия „Възраждане“, Пловдив
Стария град, ул. „Стоян Чалъков“ 1

Точната локация можете да видите

тук