- | Извън СБХ
Галерия (9)

„Ре-флексии“ – живопис и скулптура

Галерия „Коректа“, Варшава

Изложбата е отворена от вторник до петък, 15:00 – 18:00


+++

Изложба „Ре-флексии“ представя творчеството на двама автори – Красимира Друмева и Николай Коев. Произведенията им представят интересна синергия между живопис и скулптура. 

Красимира Друмева / Отвъд границитеЖивописните платна на Красимира Друмева отразяват творческите й търсения през последната година на изолация и ограничена комуникация. До голяма степен тази ситуация е причината за интровертността на нейните произведения. Те са рефлексия на вътрешни преживявания, породени от творческа интрерпретация на случващото се наоколо. Отразяват както моментни инспирации, така и важни социални проблеми на съвременното общество. Цветната палитра в представените творби прелива и трансформира в експресивна колаборация от багри. На пръв поглед яркият и суров колорит се превръща в ритмично вибриращи преплитания на цветните полагания. Третирането на обемите посредством витални петна подчертава още по-осезателно интензитета на цветовете. Платната се превръщат неусетно в мисли, облени в цветове, наситени със символика и асоциации.

Николай Коев / ФлуоресценцииСкулптурите на Николай Коев развиват идеята за природното съвършенство и единството на пластичния елемент. Засягат вечната тема за събуждането, разпукването, разцъфването. Пластиките са в материал патиниран и полиран месинг. Патината е в зелен цвят, като изразява стремежа на автора да постигне цвета на пробуждащата се природа.


+++

За авторите

Красимира Друмева

Красимира Друмева е художник, дизайнер и преподавател. Работи в областта на печатната и уеб реклама, запазен знак, плакат, фотография и живопис. През 2015 защитава докторска степен по изкуствознание и изобразително изкуство. Доцент и ръководител на катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“ във Факултета по изобразително изкуство във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“; преподава графичен дизайн и визуална комуникация. Изнася лекции пред студенти в университета и по програма „Еразъм“ в Полша, Франция, Литва, Португалия. Инициира творчески колаборации със студенти и ръководи артистични работилници за деца. Автор на академични статии, учебни помагала и книги, предназначени за студенти и млади дизайнери. Има осем самостоятелни изложби и участия в регионални, международни изложби, пленери и проекти в България, Полша, Белгия, Франция, Словакия, Чехия, Литва, Сърбия и Македония. Носител е на наградата на министерството на културата в раздел ПЛАКАТ, Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2013, награда от Международно триенале на политическия плакат – Монс 2016, Белгия, награда в Национален конкурс за плакат, София, организиран от Фонд на ООН за населението (UNFPA). Член на СБХ от 2010.

Още за творчеството на Красимира Друмева можете да прочетете в публикацията в Е-бюлетин

тук


+++


Николай Коев

Завършва скулптура във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1989. Печели конкурс на Министерството на образованието и получава стипендия от Министерството на външните работи на Италия. Специализира „Скулптурни техники” в Академията за изящни изкуства във Флоренция през 1994 – 1995. Преподавател е по скулптура във Факултета по изобразително изкуство във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от 1990. От 2003 до 2007 преподава скулптура във Висшия институт по изкуствата в Кайруан, Тунис. Защитава докторска дисертация на тема „Аспекти на художественото бронзолеене“ през 2016. Доцент от 2021. Представя творбите си в самостоятелни изложби, в регионални, национални и международни изложби, симпозиуми, фестивали, конкурси.


+++

Galeria Korekta, Mazowiecka 11A, 00-052 Warszawa
Точната локация можете да видите

тук