- |
Галерия (8)

Живопис

откриване – 18 април, четвъртък, 18:00

Йордан Кисьов е сред най-изявените български художници на последните десетилетия.  

Той е смел експериментатор, търси неконвенционални изразни средства за своята голямоформатна живопис и за инсталациите, които прави. Работи на границата между колажа, пластиката и живописта.

В предстоящата си изложба Йордан Кисьов събира работи от три свои проекта – "Утаено време" (използва истинска утайка от кафе), "Пълно-празно", или контейнери, и "Между небето и водата", където интересът му е съсредоточен в отраженията. През 2005 г. в същата галерия Кисьов показа някои творби от първите две теми. Както самият той казва, „сега исках да направя една по-цялостна изложба, като добавих нови неща и ми се струва, че съм близо до желаното“.

Самият художник не се смята за концептуалист, тъй като го привлича по-скоро карнавалното, артистичното, онова, което е антитеза на сивотата и прозата в живота. „Идеите ме връхлитат една след друга и няма как – трябва да съм във форма и да ги отразявам върху платното. Какво виждат зрителите в платната ми – едни виждат сълзи, други съзират усмивка”, казва художникът.

 

За автора

Йордан Кисьов е роден през 1945. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а после монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. През 1973 постъпва на работа като уредник в Художествената галерия в Силистра; от 1990 до 2013 е неин директор.

Йордан Кисьов е реализирал голям брой самостоятелни изложби;  участва и в различните пленери и биеналета, организирани от СБХ, чийто член е от 1976. През 1986 получава званието „Заслужил деятел на културата”. Негови произведения са притежание на почти всички галерии у нас, както и на частни колекционери в България, САЩ, Германия и други държави.