- | СБХ, Шипка 6
Галерия (13)

/сценография и живопис/

Живописец, сценограф и режисьор по професия и призвание Иван Савов успява умело да съчетае изразните средства на визуалните с тези на музикалните изкуства. Сценографските проекти на Иван Савов са ефектни, завладяващи и изградени с много фантазия. Особено търсен е и като балетен художник заради умението си да улявя движението на човешката фигура и да го подчинява на характера на героя. Това е и причината скиците му да са така пластични и обемни.

 

Повече за автора

Роден е в Сливен през 1944 Завършва Гимназията по приложни изкуства в родния си град през 1964. Автор е на повече от 200 сценографски и костюмни проекти на оперни, балетни и драматични спектакли в различни театри у нас и в чужбина. За първи път се представя на сцената на Софийската опера през 1974 с балета „Легенда за любовта".

Дълги години (1982 - 1994)  работи като главен художник на Русенската опера. Бил е главен художник и режисьор и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, главен художник на Старозагорската опера.

От 1991 разширява периметъра на своята дейност, като започва да се занимава и с режисура. Оттогава той е реализирал сценично 24 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в почти всички европейски държави, както и в Америка и Азия.

Носител е на  Сребърна лира /1987/, Награда за сценография на СБХ /1982/, Кристална лира /2004/, Златна лира за цялостно творчество. Има над 10 самостоятелни изложби – живопис и сценография.

Негови творби са притежание на Националната Художествена галерия, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многобройни частни колекционери у нас и в чужбина (Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция и др.)