- | СБХ, Шипка 6
Галерия (7)

Живопис и сатира

Генчо Симеонов показва над 90 творби от различни периоди в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6. Това е неговата трета самостоятелна изложба, в която 82-годишният автор ще покаже карикатури, рисунки и живописни платна от целия си творчески път.

Карикатурите му отразяват популярни теми от нашето ежедневие, като голяма част от тях са в стил „без думи”. През последните години той работи в областта на сатиричната рисунка и живописта.

       

  • Повече за автора

Роден е през 1931 година в с. Челопечене. Учи в първия випуск на Художествената гимназия в София, след което завършва Художествената академия, специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата” при проф. Илия Бешков.

Първата си карикатура прави за вестник „Вечерни новини” през 1952

Година, а от 1967 работи в редакцията на вестник „Стършел”. Илюстрирал е повече от 25 книги на български и чужди автори, работи също като аниматор и режисьор на анимационни филми. Участва във всички общи изложби на българската карикатура, както и в чужди форуми.

Първата си самостоятелна изложба подрежда през 2005 година в галерия-музей „Дечко Узунов”, а втората – през лятото на 2010.