- | Извън СБХ
Галерия (5)

Скулптура

галерия „Академия“, София

Емил Мирчев е възпитаник на Националната художествена академия и като дългогодишен професор е отдал голяма част от своите професионални умения и от своя богат опит в обучението на студентите по скулптура. Неговото творчество се простира в областта на монументалните и на кавалетните форми. Работи с класически материали като бронз, камък, дърво, керамика. Творбите му се отличават с индивидуална оригинална стилистика и носят ясни естетически, нравствени и философски послания.

Настоящата изложба представя различни творби от богатото му творческо наследство. Експозицията си поставя за задача да представи едни от най-знаковите и запомнящи се негови изяви, съдържащи идеи, търсения и пластически възгледи, които формират своеобразната художествена атмосфера и аурата на неговото изкуство.

Скулптурите на Емил Мирчев свидетелстват за достигнат

синтез на класически и модерни насоки.

Те са многопластови като замисъл и уникални като скулптурен изказ. Прави впечатление разнообразието от конкретни решения при запазването на основните мирогледни и формални посоки на неговото пластическо верую.

Емил Мирчев вписа своето име в историята на съвременните изобразителни изкуства като един от най-ярките, запомнящи се и характерни автори, изявявал се както в България, така и чужбина. Участвал е в престижни симпозиуми, реализирал е множество конкурсни проекти. По този начин неговото целокупно творческо дело убедително се нарежда сред най-значимите постижения на изкуството на скулптурата в България.


+++


Адрес

Галерия „Академия“, София
Националана художествена академия
ул. „Шипка“ 1
работно време: 11:00 – 19:00, без почивен ден


Точната локация можете да видите

тук