- | София прес

Магията на пространството е намерила трайно присъствие в живота на Елизабет Хайндл и нейната притегателна сила ни най-малко не е отслабнала. В творчеството си тя е създала редица инсталации, които убеждават със структурата на своите пространства – било то пространства в големи вътрешни помещения или външни пространства, като паркове, площади или пред църкви. Нейната тема е пространството като такова, или по-скоро феноменът на пространството в нашето възприятие, но не както при архитектите, които тематизирайки пространството, го правят толкова по-съзнателно, колкото са по-компетентни. Все пак обаче архитектурните пространства имат прагматична функция. При Елизабет Хайндл функцията на пространствата е препратка към самите тях, към тяхната понятност, логика и красота. За да ги изобрази, тя гради пространства. Елизабет Хайндл обаче е в състояние да ги изобрази и двуизмерно, като например под формата на геометрична рисунка. Нещо подобно тя прави с пространството и в тази изложба - при това с изумителна простота.

Прикачените към перпендикулярните стени правоъгълни очертания от гумени конци превръщат замислените като триизмерни тела обекти в една плоскостност, която в нашата фантазия виртуално запазва триизмерността си - изобразена като триизмерен конструкт без помощта на технически способи и средства. Начинът, по който Елизабет Хайндл композиционно поставя и разпределя своите фантасмагории в пространството, показва лекота, увереност и независимост на оформлението. Възниква асоциация с художници, чието творчество e тематизирало пространството и е имало особен подход към него: Клее, Де Стийл и „Баухаус“.

Елмар Цорн, Мюнхен, 2016 г.

 

Елизабет Хайндл

родена 1960 г. в Мюнхен

1980 - 1986 Академия на изобразителните изкуства при професор Паоло Нестлер, Sir Едуардо Паолоци и Волд-Дитер Майер

1999 Стипендия на провинция Саксония-Анхалт в Съюза за творческо изкуство - Рьодерхоф

1998 Стипендия на фондация „Mathias Pschorr“

1994 Стипендия на фондация „Erwin und Gisela von Steiner“

1986 Награда за творческо изкуство на град Дахау

1984 Награда за творческо изкуство на 88-ия Германски католически конгрес

Многобройни индивидуални изложби и участия в изложби в Германия, Бразилия, България, Италия, Дания, Норвегия, Полша и Чехия.

Живее и твори в Мюнхен.