- | СБХ, Шипка 6
Галерия (8)

Елена Ботева показва живописни творби от различни жанрове – натюрморт, портрет, пейзаж, които са създадени през различни периоди от нейния творчески път, обхващащ времевия отрязък от 1964 до 2014 година.

Авторката черпи вдъхновението си от природата, която я заобикаля. Пресъздава я върху платното с изключителен талант и майсторство. Най-голямата й сила обаче са портретите, в които тя успява да придаде психологическа характеристика на портретувания.        

„Всеки ден съм настроена за активна и разнообразна дейност, работохолик съм. Но с най-много жизнен тонус се зареждам чрез рисуването... Продължавам да следвам този път в живописта, който поех в началото – без да се осланям на нови направления в изкуството. Но се убеждавам, че в работата си пред платното откривам често нещо ново, което все още не съм изразила.” – казва художничката.

 +++

Повече за авторката 

Родена е на 20 април 1929 година в Севлиево.

През 1964 г. завършва Художествената академия, специалност „Живопис” при проф. Панайот Панайотов. Оттогава участва в различни групови изложби и представителни изложби на българско изкуство в Германия, Словакия, Белгия, Русия, Монголия, САЩ.

Нейни творби са притежание на НХГ, СГХГ, много от галериите в страната, както и в частни колекции у нас и в Гърция, Франция, Германия, Италия, Израел, САЩ.