- | София прес
Галерия (2)

Живопис

През 2011 година галерия-книжарница „София Прес” представи непоказвани до този момент творби на Елена Атанасова. Рискът, който пое авторката, бе огромен, защото изложбата бе тест за чувствителност, толерантност и хуманно поведение на публиката. В галериите в София, рядко могат да се видят творби, опоетизиращи сцени от реалния живот на улични музиканти, на „момичета” от Спартакус, на развихрени абитуриенти и участнички в кастинги за „зайчета”...

Стъпвайки върху основата на предишните си търсения, авторката свободно и остроумно коментира баналното и вулгарното. Извежда ги до нива, белязани от необикновен артистизъм,  балансирано чувство за импровизация и изтънчен колорит. Новата изложба на Елена Атанасова обогатява и развива темата  – животът, толкова ярък, богат и изненадващ, не би бил такъв, ако не го овеществяват хората на изкуството.

 

Повече за авторката:

Елена Атанасова е родена в София през 1929 година. От ранното си детство се занимава с рисуване. Учи /1948 – 49 г./ в Художествената академия – София, а години по-късно и в Хагската академия за изобразителни изкуства.

 Участва в множество колективни изложби в България и чужбина. Член е на СБХ, както и на Холандското дружество на художниците. Тя е позната на българската публика с изящните си натюрморти и пейзажи от изложбата, послучай 70-тата й годишнина в залите на СБХ, както и с успешната изложба, с непоказвани творби през 2011 година в галерия-книжарница „София Прес”.