- | СБХ, Шипка 6

Етаж 2 и 3

На 23 юни от 18:00 часа на първи и втори етаж на СБХ ще бъде открита традиционната годишна изложба на дипломираните бакалаври от всички специалности на Националната художествена академия – випуск 2013/2014 година. Дипломантите ще представят пред публика творбите и проектите си, които показват придобити умения, резултати от обучението им, нетрадиционни и иновационни подходи и методи.
За поредна година в деня на откриването ще бъдат връчени и наградите от конкурса, обявен от Националната художествена академия и Societe Generale Експресбанк.Конкурсът е част от партньорската програма между двете институции. Наградите се присъждат за постижения в областта на изкуството и дизайна. Целта на конкурса е да стимулира студентите от всички специалности на НХА, завършващи степен „Бакалавър“, както и да поощри най-високите им постижения, без ограничение по отношение на вида изкуство и използваната техника. Наградените участници получават награди от Societe Generale Експресбанк и първа откупна награда в полза на колекцията на банката.

Национална художествена академия, е най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници  в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията и историята и теорията на изкуството (в образователно-квалификационните степени „бакалавър”, „магистър” и образователната и научна степен „доктор”). Състои се от два факултета: Факултет за изящни изкуства и Факултет за приложни изкуства. В Националната художествена академия бакалавърските специалности са: Живопис, Стенопис, Скулптура, Графика, Книга и печатна графика, Плакат и визуална комуникация, Резба, Керамика, Сценография, Текстил-изкуство и дизайн, Метал, Индустриален дизайн, Рекламен дизайн, Дезайн на порцелан и стъкло, Дизайн за детската среда, Мода.

***

Годишната изложба на дипломираните бакалаври е едно от най-важните и престижни събития на Националната художествена академия, не само заради уникалните работи и проекти на студентите, но и заради това, че тя е първата им среща с публиката като дипломирани художници и дизайнери.

Изложбата се откри в присъствието на Ректора на НХА проф. Светослав Кокалов, проф. Десислава Минчева – Член на ИБ на СБХ, г-жа Мария Русева – заместник-главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, г-н Мартин Заимов – Председател на Надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк, деканските ръководства на Факултета за изящни изкуства и Факултета за приложни изкуства, преподаватели, студенти и гости.

Ректорът на Академията проф. Светослав Кокалов подчерта значимата роля на Societe Generale Експресбанк в осъществяването на редица инициативи на НХА – откупуване на първа награда от завършилите през годината бакалаври, стипендии за завършили докторанти и магистри, подкрепа за екипа на НХА за техни събития и изложби и др.

Г-жа Мария Русева съобщи имената на наградените от конкурса за най-добър дипломен проект, организиран от НХА и Societe Generale Експресбанк и номинираните да участват в третото издание на Лятната академия „Дом Витгенщайн“ – Виена. Победителите получиха сертификати от Societe Generale Експресбанк.

 

Голямата награда (откупна награда в полза на колекцията на Societe Generale Eкспресбанк) в размер на 1500 лв. получи Мирослав Данаилов Миронов – специалност „Живопис“

 

Равностойни награди в размер на 400 лева:

 • Мария Иванова Малинова – специалност „Скулптура“, Факултет за изящни изкуства
 • Виктория Валентинова Стайкова – специалност „Книга и печатна графика“, Факултет за изящни изкуства
 • Стела Иванова Гечева – специалност „Текстил“, Факултет за приложни изкуства
 • Илиян Минчев Иванов – специалност „Резба“, Факултет за приложни изкуства

 

Номинирани за участие в Лятната академия „Дом Витгенщайн“ – Виена:

 • Габриела Крумова Петрова – специалност „Живопис“
 • Мила Чавдарова Янева– специалност „Книга и печатна графика“
 • Карина Костадинова Талпова – специалност „Плакат и визуална комуникация“
 • Георги Васков Джанджов – специалност „Резба“
 • Анна Димитрова Апостолова – специалност „Сценография“
 • Стела Иванова Гечева – специалност „Текстил – изкуство и дизайн“
 • Мария Георгиева Цакова – специалност „Рекламен дизайн“
 • Елена Асенова Златева – „Мода“

 

Лятна академия с изложба в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“, Виена  е образователно-творческа резиденция за студенти от НХА и позволява възможност за реализирането на изложба в залите на културния институт.