- |
Галерия (5)

Живопис

откриване – 28 февруари, 18 ч.

Богомил Благоев ще покаже пред софийската публика последните си живописни платна от 28 февруари до 12 март в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6. Изложбата е ретроспективна, но и юбилейна – по случай неговата 70-годишнина.

Творчеството на художника е характерно с богата цветова гама и поантилистична техника на полагане на боите, при която основните цветове се полагат на малки точки и се смесват оптически в окото на зрителя. Многоплановостта и геометрията също са водещи при изграждането на всяка негова живописна творба.

*

Повече за автора:

Богомил Благоев е роден на 30.08.1943 г. в село Копаница, Пернишко. Бил е преподавател по изобразително изкуство в специализирано училище по изкуствата в Перник – СОУ „Климент Охридски”. Участва активно в художествения живот на градовете Перник и Кюстендил, както и в цялата страна; в общи и окръжни изложби, национални изложби на учителите художници във Велико Търново, в международните биеналета в Палма де Майорка и Истанбул, в няколко международни пленера. Открил е десет самостоятелни изложби.

 Негови картини са притежание на различни галерии и частни колекционери в страната и чужбина.

От 2000 година работи като художник-изпълнител в редица чужди филмови продукции: „Октопод”-2, „Вярваме в Бог”, „Плъхове”, „Лавина”, „Контрол”, „Спартак”, „Сако и Ванцети”, „Потопени”, „Механикът”, „Неуспоримият”-2, „Черната далия” и други.