- | СБХ, Шипка 6
Галерия (5)

В настоящата изложба зрителите ще могат да видят както емблематични за автора оригинални илюстрации, така и негови графични и живописни творби. Организаторите са успели да съберат много инересни работи на Александър Алексов от всички периоди на неговият професионален живот, които с удоволствие ще представят на българската публика.

 

Повече за автора:

Александър Алексов е роден на 6 май 1951 година. Завършва специалност „Илюстрация” през 1972 в Художествената академия в класа на Петър Чуклев.

Участва в много общи художествени изложби, както и в зоналните изложби в Югозападна България, прави и няколко самостоятелни. Сътрудничи си с различни издателства като „Народна просвета”, „Отечество” и други, илюстрирал е над 30 книги.

Едни от най-успешните му участия са в ОХИ на илюстрацията и оформлението на българската книга, изложбата-конкурс „Леонардо и ние”, ОХИ „Голо тяло и интериор”, трите зонални изложби „Струма” и други. Има участия и в чужбина – „Съвременна българска графика” – САЩ, в Австрия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Чехия, Словакия и други.

Носител е на награди за илюстрация и графика у нас и в чужбина  - наградата на СБХ за графика, награда „Борис Ангелушев” за илюстрация, награди от Международното биенале на графиката – Варна, два пъти носител на „Златен плакет” от Биеналето на илюстрацията в Братислава, „Почетен диплом” от Биеналето на илюстрацията „Наградата на Каталуния”, Барселона.

Умира на 16 юни 2012 година.