Галерия (3)

Живопис

  • За изложбата

В творчеството си Абдул Разак Ясер пресъздава суровата действителност в своята страна и нелеката съдба на иракския народ, който е преживял и продължава да преживява ужаса на войната. Картините му носят експресията и болката, пречупени през авторовия мироглед на човек, който не просто страничен наблюдател, а съпреживява всичко като част от своя народ.

Изкуството на Абдул е силно и социално ангажирано до степен на създаване на историчност, защото картините му са преди всичко исторически документ за случили се събития, на определени душевни състояния и драматични преживявания.

В настоящата изложба ще бъдат показани 11 голямоформатни живописни платна. Ето какво споделя авторът за тях:

„Хорската памет е по-дълбока от индивидуалната памет. А иракският народ е платил дан за историческата си роля с кръвта на синовете си, напоила земята му. От затвора в Бука в Южен Ирак до печално известния затвор Абу Граиб, от престъплението срещу 17 годишната Абир до клането на площад Нисур в името на демокрацията, оръжията за масово унищожение и диктатурата, Ирак беше сринат икономически и човешки и бяха разрушени научните му институции като университети и министерства, за които Ирак бе платил милиарди долари, да добавим мъченически загиналите деца, жени и мъже и несекващата миграция на научни умове от 2003-та насам.

Нарисувах тези картини с кръвта на децата , жените, старите и младите и с техните сълзи, кърви, страдания и болки, за да бъдат история, която ще се култивира в паметта на иракчаните от поколение на поколение.“

Абдул Разак Ясер

  • За автора

Абдул Разак Ясер е роден през 1947 година в Насирия, Ирак. През 1972 завършва Багдатската академия за изящни изкуства, а през 1983 става магистър по изящни изкуства в Университета на Хартфорд, Кънектикът, САЩ.

Реализирал е самостоятелни изложби в Абу Даби, Ирак, САЩ, Йордания, България, участва във всички изложби на Съюза на иракските художници, в национални иракски изложби извън страната (Тунис, Париж, Москва, Маскад, Аман), в Международен Вавилонски фестивал, Фестивал Ал Уатси, Международен фестивал за изящни изкуства в Багдад и много други

От 1975 г. работи в продължение на 15 години като дизайнер в Иракската телевизия. От 1990 до 1994 година преподава в Колежа по изкуства към Багдадския университет; от 1995 до 2001 – Факултет по изкуство и архитектура в университета в Дерна, Либия; от 2002 до 2006 – катедра „Изящни изкуства“ в университета в Дамар, Йемен; от 2006 досега – Колеж по изящни изкуства в университета „Саладин – Кюрдистан“, Ирбил, Ирак.

През 1989 година печели статуетката „Победа“ в Италия.