- | СБХ, Шипка 6
Галерия (4)

Със съдействието на банка "Пиреос" АД

Василка Монева е една от най-запомнящите се съвременни жени художнички у нас. Неподражаемият й стил се характеризира не само с темите, на които тя остава вярна през целия си творчески път до днес, но и със специфичната перспектива и колорит, които правят творчеството й разпознаваемо и интересно.

Вдъхновява се от специфичните русенски пейзажи, които често съчетава с интериор – терасите и оградите от ковано желязо и покривите на старите русенски къщи понякога служат за фон на разнообразни натюрморти. Близките села също я пленяват и като резултат на това естествено вдъхновение пейзажите й са наситени с искрена чистота и мечтателност. Тя остава вярна на няколко места, скъпи за нея, които не спира да претворява върху платното – Русе с неговите сгради и крайбрежни улици, село Острица, село Гостиля. Обект на творчеството на Василка са и едни и същи любими предмети – драперии, плетени столове и маси, ябълки, вази, фруктиери, глинени кани, цветя, рамки на картини и стативи – все предмети от света, в който живее. От днешна гледна точка за нас те са се превърнали в символи – марка на нейната живопис. Що се отнася до техниката, тя също е плод на дълги години усилия и търсения на един безспорен професионалист.

 

За автора

Василка Иванова Монева е родена на 14 март 1945 в Русе. В периода 1963-1966 учи аранжиране в Техникума за художествени занаяти в София. Работи като куклоконструктор в Русенския куклен театър. От 1967 г. датира активното й творчество в групата на русенските художници, която е една от водещите у нас през 60-те и 70-те години. През 1971 е приета за член на Съюза на българските художници. Специализира в Cité Internationale des Arts – Париж  през 1977 Автор на редица самостоятелни изложби в България, Германия, Унгария. Нейни творби са показвани още в Париж, Ню Йорк, Берлин, Будапеща, Пекин, Атина, Москва, Рига, Братислава, Букурещ, Мадрид, Барселона, Токио, Потсдам, Виши, Кьолн, Баден.

Носителка на голямата награда „Русе” (2005) и голямата награда от Биеналето на малките форми, Плевен (2004). Нейни картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, на общински галерии и държавни учреждения, както и на колекционери в България и в чужбина.

 

Изложбата се реализира с подкрепата на банка „Пиреос – България“ АД.