- | София прес
Галерия (3)

Първата самостоятелна изложба на Нейко Нейков в България е факт и е породена по-скоро от желанието на приятелите му, отколкото от самия него. Всъщност експозицията в галерия-книжарница „София прес” /съставена от акварели, маслени платна и скулптура/ е повод, да събере приятели и да разчупи рутината на „официалното излагане” пред публика.

Великолепното владеене на различните медии не само заради общуването му с авторитети в българското изкуство като Дечко Узунов, Атанас Нейков, родителите му и много други бохеми и артисти са формирали още от детството фундамента на творческата му и житейската философия.

Защото разнопосочните интереси на Нейко Нейков в областта на пластичните изкуства са начин да се „забавлява” чрез правене на изкуство, да осъществява идеи, да експериментира и най-вече, да се чувства свободен.

Нейко Нейков е роден в София през 1959 г. в семейство на художниците Златка Дъбова и Христо Нейков. През 1979 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1987 г. – Художествената академия, специалност „Илюстрация” в класа на проф. Борислав Стоев. Има участия във всички общи художествени изложби от дипломирането си до 1990 г. След това четири години живее и работи в Италия, осъществява няколко самостоятелни изложби в Модена, Биела и Торино. Негови творби са притежание на частни колекции в страната и в чужбина. Член на СБХ. Живее и работи в Самоков.