- | Извън СБХ

Живопис

Галерия Credo Bonum, София
откриване: 13 декември, сряда, 18:00 часа

В основата на всяка религия, на всяка идеология, на всяко забележително постижение, но и на всеки грандиозен провал стои свръхчовешкият стремеж. Той води хората нагоре, нависоко, към немислимото и непостижимото, извън обозримите възможности. Стремежът към божествения идеал винаги е стимулирал човечеството. На него дължим древните колоси, катедралите, чиито тавани се губят в небето, немислимите размери на паметници, издигнати с голи ръце в пустинята. На този вечен стремеж отдаваме и бруталните човешки падения. Рухването на мегаломанските режими, поставящи се над стремежа на индивида към щастие. Ясен знак за съдбата на всяка утопична идея, дръзнала да се сравнява с Бога. 

Изложбата на Иво Бистрички е израз на

носталгия към размера на предишното величие.

Към митологичните времена, в които богове и хора се движат заедно по земята. В четири големи по размер живописни платна фигурата на Колоса е разглобена и разпръсната. Тя е едновременно фрагментарна и титанична. Както древногръцкият историк Страбон пише за разрушения от земетресение Родоски колос: „Статуята лежала на земята, свалена от земетресението и счупена в коленете.“ Но дори и тогава Колосът удивлявал със своите размери. Фрагментите му продължават да стоят разпръснати повече от осем столетия, напомняйки за трагичния финал на това вечно противоборство.

Пресинфо Credo Bonum


+++

За автора

Иво Бистрички е роден през 1971 в Благоевград. Живее и работи в с. Лъка, Бургаско. Завършва специалност живопис към Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1995. От 2008 е член на СБХ, от 2009 е в ръководството на секция „Живопис“, а през 2016 става член на управителния съвет на СБХ. В биографията си има множество индивидуални и групови изложби. Носител е на награди от национални конкурси. Иво Бистрички работи в областта на живописта, често експериментира с различни материали, медии и похвати – живопис, дигитален принт, колаж, обекти.


+++


Адрес

Галерия Credo Bonum
София, ул. „Славянска“ 2 (вход от ул. „Бенковски“)

Точната локация можете да видите

тук


+++

За изложбата на Иво Бистрички в галерия „Пролет“, Бургас, през 2023 можете да прочетете

тук

 +++